Harder styles-festival The Qontinent

Liefhebbers van het harder style-genre konden afgelopen weekend terecht op het driedaagse muziekfestival The Qontinent in Wachtebeke. Dit jaarlijkse festival, aan zijn dertiende editie toe, ging in 2020 en 2021 niet door omwille van de Covid 19-pandemie. Ruim 30.000 harder style-fans zakten tijdens de hittegolf af naar de festivalweide.

CP OPS

Politiezone Regio Puyenbroeck stond in voor de veiligheid en de openbare orde, hierin bijgestaan door de federale politie en verschillende andere politiezones. Door de goeie sfeer, de politieaanwezigheid en de vlotte samenwerking met de organisator, met de domeinverantwoordelijken en met de andere aanwezige hulpdiensten, waaronder de brandweer en de EHBO-posten, waren er weinig ernstige incidenten. Voertuigen werden gedurende het hele festival vlot begeleid naar en van de parkings door stewards die door de organisatie waren ingezet.

‘De goede samenwerking tussen de lokale en de federale politie, met de organisator en met alle andere partners was de basis voor een veilig en vlot verloop. De goeie sfeer op het festival zat er in. De bezoekers genoten dan ook met volle teugen’, aldus korpschef Koen Van Poucke van Politiezone Regio Puyenbroeck.

Hitte

De organisator was voorbereid en voorzag gratis water en zonnecrème voor de bezoekers. De temperatuur liep dan ook op tot bijna 34°C op zondag. Voornamelijk hierdoor hadden de medische posten de handen vol. De ingezette politiemedewerkers gingen ondanks de oplopende temperaturen onverminderd door met hun controles. De brandweer kwam onder andere tussen voor het verwijderen van wespennesten. De geluidsnormen werden permanent gemonitored. Meldingen over geluidsoverlast werden individueel behandeld.

Gerechtelijke opsporingen

Aan de ingang en op de parking, de camping en het festivalterrein werden controles uitgevoerd voor het opsporen van verdovende middelen en verboden wapens. Joints, cannabis, hasj, XTC, cocaïne, ketamine, speed, amfetamine en LSD werden in beslag genomen. Eén persoon werd gevat met een verboden wapen, dat hij meteen mocht inleveren. Hij kreeg een onmiddellijke minnelijke schikking.

In opdracht van het Parket Oost-Vlaanderen werd met een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) aan betrapte bezitters van een gebruikershoeveelheid verdovende middelen of dragers van bepaalde verboden wapens een onmiddellijk te betalen boete voorgesteld. 84 personen kregen zo een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS), voor een totaalbedrag van 13.050 EUR. Wie zijn OMS niet kon betalen, betrapt werd met meer verdovende middelen dan een gebruikershoeveelheid of verdacht werd van het verhandelen van verdovende middelen kon aangehouden worden. Drie personen werden gedagvaard door het Parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor de Correctionele Rechtbank van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent.

Verkeerscontroles

Samen met andere politiezones en de federale politie werden door het Team Verkeer & Mobiliteit in de onmiddellijke omgeving van het festival verkeerscontroles uitgevoerd gericht op het rijden onder invloed van alcohol en verdovende middelen. Bestuurders werden omgeleid naar de parking van het Provinciaal Domein Puyenbroeck, waar een grondige controle plaatsvond. 16 personen werden betrapt op het gebruik van verdovende middelen in het verkeer en mochten hun rijbewijs inleveren. 13 bestuurders hadden te diep in het glas gekeken. Een aantal onder hen zullen zich in een latere fase voor de politierechter dienen te verantwoorden. Drie bestuurders waren niet in orde met de keuring, de inschrijving of de verzekering van hun voertuig.

‘Met de nodige politionele controles willen wij niet enkel bijdragen aan de veiligheid op het festival zelf, maar ook aan de behouden thuiskomst van alle festivalgangers. Het mag duidelijk zijn dat alcohol en drugs in het verkeer niet door de beugel kunnen’, verduidelijkt Van Poucke nog.

Preventie en hulpverlening drugs

Door het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) willen het parket en de politie het drugsprobleem aanpakken door een lik-op-stukbeleid toe te passen. De betrapte gebruiker of bezitter wordt zo meteen na de vaststelling geconfronteerd met het gerechtelijke gevolg van zijn daad.

Gebruikers uit Oost-Vlaanderen die zich vragen stellen bij de gezondheidsrisico’s en vroeginterventie kunnen terecht bij www.drugpunt.be, de Oost-Vlaamse intergemeentelijke drugpreventiediensten, voor informatie, advies en begeleiding. Problematische gebruikers kunnen worden doorverwezen naar drughulpverlening.