Inbraken januari 2024

In januari 2024 werden er bij Politiezone Regio Puyenbroeck negen inbraken en inbraakpogingen in gebouwen en aanhorigheden aangegeven. Dat is minder dan de helft in vergelijking met januari van vorig jaar. Daarnaast werden er acht diefstallen uit voertuigen geregistreerd.

inbraak

De daling van het aantal inbraken en inbraakpogingen in gebouwen en aanhorigheden was vooral merkbaar in Lochristi en in Zelzate.

Inbraken in gebouwen

Lochristi kreeg dit jaar af te rekenen met twee inbraken en twee pogingen. Vorig jaar waren er tien effectieve inbraken en twee pogingen in Lochristi. Zelzate, dat in januari vorig jaar vijf inbraken te verwerken kreeg, bleef in januari 2024 gespaard van inbraken in gebouwen. In Wachtebeke bleef het aantal inbraken beperkt tot één, waar het er vorig jaar nog twee waren. Moerbeke liet in januari van vorig jaar geen inbraken registreren. In januari 2024 kreeg de gemeente af te rekenen met drie inbraken en één inbraakpoging.

Diefstallen uit voertuigen

Daarnaast werden er in januari 2024 drie diefstallen uit voertuigen geregistreerd in Zelzate en twee pogingen. In Lochristi werden er twee diefstallen uit voertuigen aangegeven en één poging.

Verdachten

Op 7 januari werd in Lochristi een verdachte van inbraken in gebouwen gearresteerd. Er wordt verder onderzocht of deze persoon deel uitmaakt van een rondtrekkende daderbende. Op 21 januari werd in de vroege ochtend een man opgepakt die gelinkt kon worden aan verschillende auto-inbraken.

 

Preventie

Politiezone Regio Puyenbroeck doet met vaste regelmaat controles op het grondgebied Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate, zowel op de invalswegen als in de nabijheid van inbraakgevoelige plaatsen. Ook tijdens reguliere patrouilles wordt steeds uitgekeken naar verdachte gedragingen.

Tips tegen inbraak

Inbrekers laten zich afschrikken door goed beveiligde panden. Hoe langer het duurt voor zij binnen geraken, hoe groter de kans dat zij hun actie afbreken. Maak het ze dus niet te makkelijk en beveilig alle kwetsbare punten. Zorg voor goede sloten en sluit alle deuren en ramen steeds af. Laat geen ramen openstaan tijdens je afwezigheid.

Voor wat diefstallen uit voertuigen betreft is de belangrijkste tip ook de eenvoudigste: sluit het voertuig goed af en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen.

Je kan steeds een diefstalpreventief advies aanvragen bij PZ Regio Puyenbroeck door een mail te sturen naar: pz.regiopuyenbroeck@police.belgium.eu.

Een van onze specialisten komt dan bij je langs en geeft je onafhankelijk, gratis en vrijblijvend advies.

Daarnaast is beveiliging maatwerk, zeker voor wat betreft bouwkundige en elektronische maatregelen. Verder deskundig advies van beveiligingsspecialisten is dan ook nodig.

In de meeste gemeenten is er een Buurtinformatienetwerk (BIN). Met deze netwerken wil men het algemene veiligheidsgevoel verhogen, de sociale controle bevorderen en het belang van preventie verspreiden. Door de BIN-netwerken is er een permanente informatie-uitwisseling tussen de lokale politie en de burgers, afgestemd op de specifieke noden van de inwoners.

Wanneer je toch het slachtoffer bent geworden van een inbraak, is het handig om bij de aangifte een overzicht te hebben van je waardevolle spullen. Je kan deze bijhouden met het registratieformulier voor kunstwerken, antiquiteiten en juwelen en met het registratieformulier waardevolle voorwerpen.