Inbrekers Lochristi gevat

Op donderdag 25 mei 2023 werd ingebroken in een opslagplaats aan een recreatieterrein in Lochristi. Het nadeel betrof twee bakken met leeggoed. Op basis van de camerabeelden werden de verdachten, namelijk drie minderjarigen, geïdentificeerd en werd er een huiszoeking bij hen uitgevoerd. 

combi vito nieuw

De verdachten werden vervolgens gearresteerd en verhoord over de feiten. Na het verhoor mochten zij beschikken. De minderjarigen zullen opgevolgd worden door het jeugdparket.

Geregistreerde inbraken en pogingen van inbraken

Tijdens de eerste vier maanden van 2023 werden op het grondgebied Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate 20 inbraakpogingen en 28 effectieve inbraken geregistreerd. Het overgrote deel daarvan vond plaats tijdens de maanden januari en februari. In maart waren er acht inbraken en inbraakpogingen, waarvan vier in Lochristi. In april waren er zeven effectieve inbraken, waarvan twee in Lochristi, twee in Moerbeke en drie in Zelzate. Tussen 1 en 26 mei waren er zeven inbraken op het grondgebied van Politiezone Regio Puyenbroeck, waarvan vier in Lochristi.

Tips tegen inbraak

Inbrekers hebben een duidelijke voorkeur voor de ‘donkere’ maanden. Ook tijdens vakanties zien we soms een stijging. De meeste inbrekers laten zich afschrikken door degelijke sloten, door goed beveiligde panden en door licht en lawaai. Plaatsen met sociale controle laten ze het liefst links liggen. De interesse van deze ongewenste bezoekers gaat vaak uit naar contant geld en naar kleine waardevolle spullen die gemakkelijk mee te nemen zijn.

Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe groter de kans dat hij zijn poging staakt. Gesloten deuren en ramen en een extra slot op de toegangen tot het pand verminderen de kans dat inbrekers effectief binnen geraken. Zorg voor een goede binnen- en buitenverlichting en zie erop toe dat de woning een bewoonde indruk maakt. Post niet op sociale media wanneer je op vakantie bent. Laat buiten geen ladders of gereedschap rondslingeren dat kan gestolen worden of dat gebruikt kan worden om zich toegang tot de woning te verschaffen. Leg binnen alle waardevolle voorwerpen uit het zicht. Noteer de serienummers van waardevolle spullen zoals bijvoorbeeld juwelen en maak er foto’s van. Dat zal van pas komen wanneer je aangifte dient te doen van diefstal. Berg jouw waardevolle spullen bij voorkeur op in een kluis.  

Ten slotte maar niet ten minste: waarschuw steeds de politie via het nummer 101 wanneer je verdachte handelingen ziet of wanneer iemand aanbelt met een smoes. Doe van elke inbraak aangifte bij de politie.