Jaarverslag 2023

Op 22 februari 2024 werd het jaarverslag van 2023 voorgesteld aan de politieraad. In dit rapport vindt u een overzicht van onze activiteiten en resultaten, waaronder deze die gelinkt zijn aan de prioriteiten uit het Zonaal Veiligheidsplan.

Jaarverslag 2023

Bijna 4.400 burgers maakten een afspraak in het politiehuis in Lochristi of in het wijkcommissariaat Moerbeke/Wachtebeke of Zelzate voor de registratie van een melding, een aangifte of voor het neerleggen van een klacht.

Er waren ruim 13.200 oproepen naar de meldkamer. Dit gaf aanleiding tot bijna 8.800 tussenkomsten door de interventieploegen, een stijging van 4% ten opzichte van 2022. Het verschil tussen het aantal oproepen en de effectieve tussenkomsten betreft onder andere meldingen die verder opgevolgd worden door het Team Wijk of waarvoor een aangifte op het politiekantoor kan worden gedaan.

Ruim 8% van de bijna 128.000 bestuurders die bemande snelheidscontroles voorbijreden, waren in overtreding. 168 (4%) van de 4.171 bestuurders die aan een ademtest werden onderworpen, bliezen positief. 94 bestuurders legden een positieve speekseltest af (drugs).

Buiten de verkeerscontroles waren er 231 registraties die verband hielden met drugs (bezit, verkoop, fabricatie, in- en uitvoer). Een plantage en een chemisch labo werden ontmanteld.

In Lochristi was er een daling van 11% van het aantal inbraken in gebouwen, terwijl er zowel in Moerbeke, Wachtebeke als Zelzate een stijging te noteren viel.

Cybercriminelen worden almaar gewiekster: het geregistreerde nadeel ging pijlsnel de hoogte in tot een recordbedrag van 1.530.000 euro. Een gezonde argwaan bij het delen van gegevens blijft aan de orde.

Meer lezen? Klik door naar het jaarverslag 2023.