Persbericht - muziekfestival The Qontinent

In het weekend van 9, 10 en 11 augustus 2019 vond de twaalfde editie van het hardstyle-festival The Qontinent plaats in het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke. 35.000 feestvierders konden terecht op het evenementeneiland van het Provinciaal Domein. De weersomstandigheden waren gunstig, wat zorgde voor een succesvolle editie.

Gedurende de drie festivaldagen was er een vlotte in- en uitstroom van de wagens die begeleid werden door stewards. De geluidsnormen werden permanent opgevolgd waardoor het aantal meldingen van geluidshinder bij de politiediensten zeer beperkt bleek te zijn. Er was een professionele en vlotte samenwerking met de organisator van het evenement.

Tijdens het evenement werd een grote inzet geleverd door de politiezone Regio Puyenbroeck om de openbare orde en de veiligheid te garanderen. Zowel tijdens de opening van het festival op vrijdag (pre-party) als op zaterdag en zondag werd beroep gedaan op ondersteuning van onder andere de federale politie voor het opsporen van verdovende middelen en verboden wapens door controles ter hoogte van de ingang van het festival. De politiezone Regio Puyenbroeck kreeg ook ondersteuning van verschillende andere politiezones om het evenement veilig te laten verlopen. In het kader van de gerechtelijke opsporingen werden verdovende middelen teruggevonden waaronder vooral XTC, cocaïne, speed, amfetamines, ketamine, MDMA, cannabis …

Naast de controles op het festivalterrein organiseerde de politiezone Regio Puyenbroeck dit jaar ook verkeerscontroles gericht op het rijden onder invloed van alcohol en verdovende middelen in de onmiddellijke omgeving van het festivalterrein. Tijdens de controles op het festivalterrein werden 70 personen in het bezit gevonden van verdovende middelen. In opdracht van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, werd toepassing gemaakt van de mogelijkheid om aan personen die in het bezit werden gevonden van verdovende middelen of verboden wapens een onmiddellijke minnelijke schikking voor te stellen. Er werd 19.800 Euro geïnd.  5 personen werden door het parket Oost-Vlaanderen onmiddellijk gedagvaard. Zij zullen zich op donderdag 26 september 2019 moeten verantwoorden voor de Correctionele Rechtbank van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. Het betreft 4 dealers en 1 verdachte die weigerde om de onmiddellijke minnelijke schikking te betalen.

Er werden tijdens de verkeerscontroles 15 bestuurders betrapt die reden onder invloed van verdovende middelen. 18 bestuurders waren onder invloed van alcohol.  Gedurende de duur van het festival ontving de politiezone twee aangiftes van feiten van verkrachting. Hierin wordt verder onderzoek gevoerd. 2 personen werden bestuurlijk van hun vrijheid beroofd wegens het verstoren van de openbare orde. Tenslotte werd een verboden wapen (NUNCHAKU) in beslag genomen tijdens een verkeerscontrole. Hiervoor werd een onmiddellijke minnelijke schikking van 350 EUR opgelegd.

Bron: Parket Oost-Vlaanderen - Politiezone Regio Puyenbroeck