Resultaten campagne ‘afleiding achter het stuur’

Tijdens de campagne ‘afleiding’ van 2 tot 29 mei 2022 werd binnen Politiezone Regio Puyenbroeck tijdens acties gericht op het gebruik van mobiele apparaten achter het stuur en tijdens reguliere controles 26 keer proces-verbaal opgemaakt met onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Daarnaast werden er in dezelfde periode zeven onmiddellijke inningen opgemaakt voor het gebruik van de GSM achter het stuur.

Controle GSM

Afleiding tijdens het sturen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde toont aan dat acht van de tien bestuurders wel eens met de smartphone bezig zijn achter het stuur. Volgens het VIAS Institute houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van de GSM achter het stuur. De toename van andere apparaten uitgerust met een scherm verhoogt het risico op ongevallen nog.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde pleit ervoor om afleiding in het verkeer tot een minimum te herleiden en organiseerde een grootschalige campagne om bestuurders te overtuigen om in “automodus” te gaan wanneer zij zich in het verkeer begeven. Wie betrapt werd op het gebruik van een mobiel apparaat tijdens het rijden, riskeerde de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor minstens acht dagen.

Redenen genoeg dus om te focussen op de weg en niet op de GSM tijdens het besturen van een voertuig.

Het einde van de campagne betekent niet dat de politie stopt met controleren op het gebruik van mobiele apparaten tijdens het sturen. Hou dus ook in de toekomst je smartphone of scherm buiten handbereik; stel je GPS of muziek op voorhand in; zet je smartphone op ‘niet storen’ of op ‘stil’ en als je toch een telefoontje moet doen, doe het dan in ieder geval handenvrij.