Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen

Van vrijdagavond 8 december tot zaterdagochtend 9 december vond de 27ste editie van de 'Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen' plaats. Met deze jaarlijkse actie, die georganiseerd wordt tijdens de BOB-campagne, wil de gouverneur van Oost-Vlaanderen samen met de lokale en de federale politie de gevaren van alcohol- en druggebruik in het verkeer blijven aankaarten.

verkeersveilige dag 2023

Op meer dan 100 plaatsen werden in Oost-Vlaanderen door 244 politiemensen alcohol- en drugscontroles georganiseerd. Van de 6.398 op het gebruik van alcohol gecontroleerde bestuurders hadden 132 personen of 2,1% te veel gedronken. Vorig jaar blies 1,8% van de gecontroleerde bestuurders positief.

3.724 bestuurders werden gecontroleerd op sturen onder invloed van drugs. 24 personen of 0,6% legde een positieve speekseltest af.

Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate

Politiezone Regio Puyenbroeck controleerde in de vier gemeenten (Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate) 38 voertuigen. Twee bestuurders hadden teveel gedronken. Eén daarvan legde tevens een positieve speekseltest af bij de controle op het gebruik van drugs en zag zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken worden.

Er werden ook een aantal andere inbreuken vastgesteld. Een persoon kreeg een onmiddellijke inning voor parkeren, iemand anders voor het niet dragen van de gordel. Daarnaast werd een proces-verbaal opgesteld voor een niet-conforme bromfiets, twee processen-verbaal voor het niet kunnen voorleggen van het rijbewijs en een proces-verbaal voor het bezit van drugs.

Verkeersveiligheid

Het gebruik van verdovende middelen zorgt ervoor dat het concentratie-, reactie- of waarnemingsvermogen aangetast wordt. Dit kan fatale gevolgen hebben in het verkeer, zowel voor bestuurders en inzittenden als voor medeweggebruikers. Wij blijven daarom met regelmaat controleren op het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer.