Vier bestuurders onder invloed van alcohol

Tijdens het afgelopen weekend organiseerde Politiezone Regio Puyenbroeck alcoholcontroles op het grondgebied Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate. 49 bestuurders mochten blazen. 45 bestuurders hadden niet (teveel) gedronken.  

Alcoholcontrole

Vier bestuurders hadden wel teveel gedronken met - afhankelijk van de resultaten van de ademtest - een rijverbod van minstens drie tot zes uren tot gevolg. 

Daarnaast werden twee processen-verbaal opgemaakt voor het niet kunnen voorleggen van het rijbewijs en twee voor het rijden zonder geldige technische keuring. Ook voor twee minderjarigen (jonger dan 16 jaar) die op stap waren met een elektrische step zonder verlichting werd een proces-verbaal opgesteld. 

Preventie

In 2023 waren er in België 4.050 letselongevallen waarbij een betrokkene onder invloed van alcohol was. Dat zijn er ongeveer 11 per dag. Alcohol speelt dus nog altijd een belangrijke rol in het aantal verkeersongevallen. Met campagnes en alcoholcontroles willen we bestuurders eraan blijven herinneren: ‘Wie rijdt, drinkt niet’. 

Elektrische steps

Elektrische steps zijn gemotoriseerde voortbewegingstoestellen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. 

Bestuurders ervan worden gelijkgesteld met fietsers en mogen niet op het trottoir rijden. Zij moeten op het fietspad of op de weg rijden. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar sterk aanbevolen. 

Elektrische steps gaan behoorlijk snel en zijn gevaarlijk in het verkeer. Het gebruik ervan is verboden voor kinderen of tieners onder de 16 jaar. 

Met een elektrische step mogen geen passagiers vervoerd worden. 

Labels