Wat kan je doen als er tegen jouw wil seksueel expliciete beelden van jou verspreid worden op sociale media?

Sexting kan bijzonder pijnlijk zijn voor de slachtoffers en hun omgeving van wie naaktbeelden ongepast verspreid worden. Daarom geven we hieronder wat meer informatie over waar je terecht kan met vragen hierover en wat je kan doen indien er seksueel expliciete beelden worden doorgestuurd van jou zonder jouw toestemming.

 

1. Rapporteer zelf de beelden op sociale media.

Om verdere verspreiding van de beelden tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de beelden zo snel mogelijk worden verwijderd, kan je de beelden zelf rapporteren.

2. Neem screenshots.

Hoe pijnlijk het ook is om elke keer opnieuw met de beelden geconfronteerd te worden, toch is het belangrijk om al het bewijsmateriaal op te slaan. Neem screenshots van alle websites waarop jouw expliciete beelden op terug te vinden zijn. Wanneer je daarna aangifte doet kan de politie meteen actie ondernemen tegen de verspreiders.

3. Neem contact op met de politie.

Indien je merkt dat er ongewenst expliciete beelden van jou worden verspreid neem dan contact op met de politie om aangifte te doen. Voor verdere vragen i.v.m. de privacywetgeving surf naar: www.ikbeslis.be.

Indien je te maken krijgt met wraakporno kan je voor advies terecht bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

4. Jongeren

Als je als jongere te maken krijgt met seksuele uitbuiting, kan je ook terecht bij Child Focus. Kinderen en jongeren die vragen hebben over dit thema kunnen terecht bij WAT WAT, het JAC en Child Focus.

5. Nood aan een babbel?

Wie nood heeft aan een babbel kan altijd terecht bij hulplijn Tele-Onthaal en als jongere ook bij Awel of het JAC.

Bekijk ook het dossier van VRT: Naaktbeelden BV's volop gedeeld