Wat is emotiefraude en wat als ik slachtoffer geworden ben?

Oplichters spelen steeds vaker in op de gevoelens van slachtoffers om hen geld te ontfutselen. Hieronder vind je enkele vormen van emotiefraude

Vriendschapsfraude

Hoe ver zou jij gaan voor de liefde van je leven? Voor sommigen is dat heel ver. Oplichters op het internet weten dat ook. Zij zetten de charmes in van knappe mannen of vrouwen om je hart te stelen. En daarna je centen. Bij deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via diverse manieren zoals spammail, een datingsite, een netwerksite, chatbox,...

Na het opbouwen van een vertrouwensband, vraagt de "geliefde" of "vriend" om geld: om te kunnen reizen naar België, om kleren te kopen, om voor achterblijvende familie te zorgen, om hospitaalkosten van een familielid te kunnen betalen, om een erfenis vrij te krijgen, om schoolgeld te betalen,... Na het incasseren van - vaak - verschillende bedragen blijft het plots stil aan de andere kant. In werkelijkheid heeft de "geliefde" of "vriend" nooit bestaan.

Indien iemand u om geld vraagt op de manier hierboven beschreven, weiger en verbreek elk contact met de oplichter. Een extra indicatie om te weten dat het om oplichting gaat, is wanneer gevraagd wordt om via Western Union of MoneyGram te betalen. Klik hier voor meer informatie.

Enkele tips:

  • Controleer de echtheid van een profiel 
  • Vertrouw nooit zomaar iemand
  • Wees op je hoede voor 'zielige' verhalen
  • Geef nooit geld aan iemand die je via het internet hebt ontmoet!

 

SOS mail

Wees op je hoede wanneer je een mail krijgt van een kennis of vriend "in nood" die vraagt om hem te helpen door zo snel mogelijk geld over te maken. De kans is immers reëel dat de mailbox van deze kennis of vriend gehackt werd en de mail door een oplichter werd verstuurd. Het enige doel van deze oplichting is om u geld afhandig te maken. Het verhaal is vaak hetzelfde: de vriend of kennis is zijn/haar bankkaart kwijtgespeeld en heeft dringend geld nodig. Uiteraard zal hij/zij je het verschuldigde bedrag terugbetalen. Ook in dit geval vragen de vermomde oplichters om geld over te maken via Western Union of MoneyGram.

Wanneer je een e-mail krijgt van een kennis of vriend in nood die vraagt om hem te helpen door zo snel mogelijk geld over te maken, wees dan voorzichtig. Het is zeer goed mogelijk dat de mailbox van jouw kennis/vriend gehackt werd en dat een oplichter dit bericht heeft rondgestuurd met als enig doel je geld afhandig te maken. Vaak zal je gevraagd worden om het geld over te maken via Western Union of MoneyGram.

Antwoord niet op dergelijke mails en probeer de rechtmatige eigenaar via een andere weg te bereiken om hem/haar ervan op de hoogte te brengen dat zijn/haar mail account gehackt werd.

Overdreven SMS diensten (7919)

De laatste tijd duikt er ook een nieuwe vorm op van emotiefraude. Oplichters hacken de mailbox van één van uw contacten en versturen mails naar alle namen uit het adresboek met de vraag een SMS te sturen met CODE 7919 tot 3070 om bijvoorbeeld zijn gsm te deblokkeren. De SMS die je ontvangt als antwoord bevat een code die je naar je kennis moet doorsturen. Deze SMSsen zijn overmatig duur en de codes die je doorstuurt worden door de oplichters gebruikt voor kansspelen op internet.

Antwoord niet indien u een dergelijke vraag via chat of mail krijgt, verbreek alle contact en waarschuw de rechtmatige eigenaar van de mailbox dat zijn account gehackt werd.

Valse liefdadigheid

Dit is een vorm van oplichting waar men hartverscheurende berichten over natuurrampen, ernstig zieke kinderen of andere ontvangt waarbij gevraagd wordt een gulle bijdrage te doneren aan een onbekende organisatie.

Oplichters maken hierbij gebruik van het medeleven van mensen en spelen vaak in op de actualiteit. Telkens wanneer er ergens een ramp plaatsvindt, zijn ze er als de eerste bij om uit naam van een gekende of fictieve liefdadigheidsorganisatie fondsen te verzamelen.

Wij raden aan om enkel geld over te maken aan organisaties waarmee u vertrouwd bent. Wanneer u via mail een vraag krijgt van een gekende organisatie tot het geven van financiële steun, verifieer dan de bankgegevens om er zeker van te zijn dat u effectief naar de juiste organisatie geld overmaakt of stort een bijdrage via de officiële website van de organisatie.

Slachtoffer?

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 310 33 00.