Identiteitskaart

Wat? 

Is je identiteitskaart gestolen of verloren, geef dit dan zo snel mogelijk door aan Doc Stop op 00800 2123 2123 (gratis) of via de website https://www.checkdoc.be/CheckDoc/docstop.do. Zo wordt misbruik van de elektronische certificaten zo veel als mogelijk vermeden. Het document wordt zo ook internationaal geseind. Dit maakt je eID wel onmiddellijk en onherroepelijk onbruikbaar.  

Om een verlies of diefstal van je identiteitskaart aan te geven, kan je (als inwoner van Lanaken of Maasmechelen met de Belgische nationaliteit) rechtstreeks terecht bij de bevoegde dienst van de gemeente van je woonplaats. Hiervoor moet je dus niet meer bij de politie zijn. Het voordeel hiervan is dat je dan onmiddellijk je nieuwe identiteitskaart kan aanvragen.  

Hoe? 

Ga langs of maak een afspraak in de gemeente of stad van je woonplaats. 

Een diefstal of verlies van een niet-Belgisch document moet altijd bij de politie aangegeven worden.  

Je doet deze aangifte best zo snel mogelijk. Je maakt hiervoor een afspraak

Meebrengen? 

  • Bewijs van identiteit: rijbewijs, reispas, foto's, … 
  • Om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen bij de stad of gemeente waar je woont, heb je één pasfoto met een witte achtergrond nodig. 

Kostprijs? 

Een nieuwe identiteitskaart heeft een kostprijs. Meer info hierover vind je bij je stad of gemeente waar je woont. 

Afhandeling? 

  • Ga naar de bevoegde dienst van je stad of gemeente van je woonplaats om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.  
  • Je krijgt via de bevoegde dienst van je stad of gemeente van je woonplaats een attest. Zolang je geen nieuwe kaart hebt, geldt het attest in België als identiteitskaart. 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Lanaken / Maasmechelen via het contactformulier of telefonisch via 089 47 47 47.