Alcohol- en drugs in het verkeer: controle blijft nodig

De verkeersdienst van politiezone Zennevallei controleerde afgelopen weekend (20 - 21 april) meer dan vijfhonderd bestuurders op alcohol- en drugsgebruik.

politievoertuigen

Het eerste deel van de controle werd zaterdag uitgevoerd tussen 19.15 uur en 1.45 uur. Er zijn door vijf medewerkers drie locaties aangedaan.

De actie ging van start op de Welkomstlaan in Halle, waar 222 voertuigen werden gecontroleerd. Twee bestuurders bliezen positief, en een derde alarm. Er werd ook een overtreding op de gordeldracht vastgesteld.

Vervolgens verplaatste de actie zich naar de Sashoek in Lot (Beersel), waar 114 voertuigen gecontroleerd werden. Drie bestuurders bliezen positief, een derde alarm. Er werd ook een positieve speekseltest afgenomen, wat wijst op het gebruik van drugs.

De actie is afgesloten langs de Ninoofsesteenweg in Halle, waar 49 voertuigen gecontroleerd werden. Twee bestuurders legden een positieve ademtest af, waaronder een buitenlander die een meteen te betalen boete van 1.270 euro voorgeschoteld kreeg. Twee andere bestuurders keken iets minder diep in het glas en bliezen alarm. Ook hier werd bij een bestuurder een positieve speekseltest afgenomen.

Op zondag controleerde de verkeersdienst 150 bestuurders op twee locaties. Er werd gecontroleerd in het centrum van Buizingen en op de Robert Lariellestraat in Halle. Twee personen bliezen alarm en zagen hun rijbewijs enkele uren ingehouden. Eén bestuurder blies positief en zag het rijbewijs 15 dagen ingetrokken. Ook werden twee bestuurders betrapt onder invloed van cannabis, ook zij zagen hun rijbewijs voor 15 dagen ingetrokken en zullen zich later moeten verantwoorden voor de politierechtbank.

Samengevat

In totaal zijn vijf bestuurders betrapt op ‘Alarm’ en acht bestuurders op een ‘Positief’ resultaat. Van deze laatste groep werden vijf rijbewijzen voor vijftien dagen ingetrokken. Daarnaast zijn vier bestuurders betrapt op rijden onder invloed van drugs, wat ook resulteerde in de onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs.

Gevaar

“We benadrukken het belang van verantwoordelijk rijgedrag en zullen tijd en moeite blijven investeren in dergelijke controles om de verkeersveiligheid te waarborgen. Rijden onder invloed brengt niet alleen de bestuurder zelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar”, aldus politiezone Zennevallei.

Labels