Ouderenmisbehandeling

Deze vorm van intrafamiliaal geweld is nog niet zo gekend, maar zeker niet te onderschatten. Het wordt zeer vaak verzwegen omdat het slachtoffer zich schaamt en voelt zich mislukt in zijn/haar ouderrol.

Internationaal onderzoek wijst op misbruik in 1 gezin op de 10, cijfers die ook voor Vlaanderen zouden gelden. Per dag zouden er 4 gevallen van oudermishandeling voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat de moeder vaker het slachtoffer is en dat de vader soms gewoon toekijkt. Ongeveer  7 op de 10 daders zouden jongens zijn. 

Er doet zich een stijgende trend voor, enerzijds door een betere bekendwording en dus een preciezere registratie, anderzijds door een toename van éénouder- en nieuwsamengestelde gezinnen.

Er zijn heel wat gevolgen gelinkt aan oudermishandeling. Niet alleen het slachtoffer lijdt hieronder, denk maar aan fysieke en psychologische klachten en sociale gevolgen, maar ook voor de dader. Er is een kans dat de dader dit geweld verder zet in latere relaties of er treden schaamte- en schuldgevoelens die niet op een goede manier verwerkt worden.

Door het thema op de politieke agenda te plaatsen zouden er zich een aantal gunstige evoluties kunnen voordoen:

  • Het thema wordt beter bekend bij het grote publiek wat de taboesfeer doet afnemen en de sociale gevolgen verkleint.
  • Hulpverleners zijn beter bekend met de problematiek, het voorkomen en de signalen, wat de registratie en het hulpaanbod verbetert.
  • Strafrechtelijk kunnen een aantal pijnpunten aangepakt worden. Er moet een specfieke wetgeving voor minderjarigen opgesteld worden en het emotionele aspect van geweld moet strafbaar gesteld worden.

Voor meer informatie en/of hulp omtrent oudermishandeling kan je altijd terecht op https://1712.be/.

Bronnen:

https://www.vzwzijn.be/wat-is-geweld/themas/oudermishandeling

https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/geweld/oudermishandeling

https://1712.be/wat-is-geweld/ouderenmisbehandeling

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Zennevallei via het contactformulier of telefonisch via 02 363 93 00.