Aanvraag vakantietoezicht

Met vakantie? Tussen 15 juni en 15 september kan u gratis vakantietoezicht aanvragen.

De politie komt dan op onregelmatige tijdstippen bij je woning langs, controleert of al je deuren en ramen afgesloten zij en let op mogelijke sporen van inbraak.

Vul aanvraagformulier in bijlage in. Hierin wordt gevraagd naar de periode van afwezigheid en een contactpersoon die de politie eventueel kan bereiken tijdens jouw afwezigheid.

Dien je aanvraag minstens 7 dagen vooraf in. Het verlof moet evenwel minimaal een week en maximaal 3 maanden bedragen.

Let op! Sociale controle is niet te vervangen door politietoezicht. Vraag ook aan je buren, familie en/of vrienden om je woning in de gaten te houden. Gebruik ook de tips in kader van diefstalpreventie!

  • Sluit je deuren en vergrendel ramen, garagepoorten en keldergaten.
  • Laat geen voorwerpen achter in je tuin, zodat de dief geen gereedschap kan gebruiken als inbreekmateriaal.
  • Berg juwelen, geld en waardepapieren op in een kluis of in de bank en let erop dat aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen voorwerpen zoals laptops, camera's, … niet in het zicht liggen.
  • Leg geen sleutel onder de deurmat of in een bloempot. De inbrekers weten deze ook te vinden.
  • Vraag aan een buur of andere vertrouwenspersoon om je brievenbus dagelijks leeg te maken, de rolluiken op en neer te laten, af en toe het licht te laten branden 's avonds of hun wagen te parkeren op je oprit. Zo geef je het signaal dat er iemand thuis is en dat schrikt de inbreker af.
  • Laat zeker geen afwezigheidsbericht achter op de deur, op het antwoordapparaat of op sociale media zoals Facebook. De inbreker kan dit opvangen, waardoor hij weet wat het ideale moment is voor een ongewenst bezoek.
  • Je kan sociale controle vergemakkelijken door de haag en planten laag te houden en 's nachts een schrikverlichting te voorzien rond je woning.
  • Registreer, markeer en fotografeer de waardevolle voorwerpen.

Zijn inbrekers, ondanks alle voorzorgen, er toch in geslaagd je woning te betreden, raak dan niks aan en verwittig zo snel mogelijk de lokale politie.

Bij verdachte situaties, bel de politie via het noodnummer: 101!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 02 363 93 00.