Camera's voor meer veiligheid

Met de plaatsing van camera’s op het grondgebied van de politiezone Voer en Dijle, investeren de politiezone en de gemeenten binnen de politiezone mee in meer verkeersveiligheid en minder criminaliteit.

Snelheidscontrole

Om de verkeersveiligheid te handhaven, controleert de politie regelmatig op overdreven snelheid. De politiezone Voer en Dijle maakt daarbij gebruik van twee soorten camera’s: bemande en onbemande. De plaatsen langs de gewestwegen en de lokale verbindingswegen waar de onbemande camera’s  staan, werden uitgekozen op basis van snelheidsmetingen en veiligheidsanalyses. De onbemande camera’s staan gespreid over de gemeenten Bertem, Huldenberg, Tervuren en Oud-Heverlee. De bemande camera’s zijn mobiel en kan je her en der tegenkomen.

ANPR-camera’s voor criminaliteitsbestrijding

Samen met de gemeenten van de politiezone Voer en Dijle werd er ook geïnvesteerd in ANPR-camera’s. Deze camera’s met automatische nummerplaatherkenning dragen bij tot de aanpak van verschillende vormen van criminaliteit, zoals woninginbraak. Er werden veertien ANPR-camera’s op de belangrijke toegangswegen naar de politiezone geplaatst. Nog eens zes camera’s staan op grote kruispunten en volgen de reisweg van verdachte voertuigen binnen de politiezone. De ANPR-camera’s dragen ook bij tot een verhoogde verkeersveiligheid. Ze geven namelijk een waarschuwing aan de politie telkens er een niet-gekeurd, niet-verzekerd of niet-ingeschreven voertuig passeert. De camera’s worden in gebruik genomen vanaf januari.

Meer info over de camerawetgeving kan u hier terugvinden.