Ligging

De politiezone Voer en Dijle, met roepnaam VODI, is een meergemeentezone, die van start gegaan is op 1 januari 2017. Dat wil zeggen dat haar werkterrein niet samenvalt met het grondgebied van slechts één gemeente, maar wel met dat van vier gemeenten:

Tervuren: met de deelgemeenten Duisburg, Vossem en Moorsel

Bertem: met deelgemeenten Leefdaal en Korbeek-Dijle

Oud-Heverlee: met deelgemeenten Sint-Joris-Weert, Blanden, Haasrode en Vaalbeek

Huldenberg: met deelgemeenten Loonbeek, Neerijse, Ottenburg en Sint-Agatha-Rode

De nieuwe politiezone Voer en Dijle telt maar liefst 54.542 inwoners (Tervuren: 22.812, Oud-Heverlee: 11.463, Bertem: 10.249 en Huldenberg: 10.018). Dit geeft een bevolkingsdichtheid van 409 inwoners/km2.

Het grondgebied van onze bosrijke politiezone omvat 13.343 ha (Tervuren: 3.293 ha, Bertem: 2.974 ha, Huldenberg: 3.963 ha en Oud-Heverlee: 3.113 ha). In Tervuren wordt maar liefst 37% van de oppervlakte ingenomen door het Zoniënwoud en het park van Tervuren. Oud-Heverlee wordt dan weer gekenmerkt door het Meerdaalwoud, de Zoete Waters en de Diide Bemde. Dit alles maakt dat onze politiezone een sterke aantrekkingskracht heeft op natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en ruiters. Zeker in de zomermaanden heeft dit uiteraard dan ook een invloed op de verkeersdrukte en de criminaliteit. Dat de politiezone een groene zone betreft, toont ook het feit dat er amper sprake is van industrie op het grondgebied. Wel grenzen de industriezones van Leuven en Waver aan respectievelijk de deelgemeenten Haasrode en Ottenburg.

Op het vlak van mobiliteit zien we dat het grondgebied doorkruist wordt door diverse grote wegen, zoals de Brusselse Ring, met het Leonard- en Vier Armenkruispunt, diverse N-wegen en de autosnelweg E40 Brussel-Luik met op- en afrittencomplexen in Bertem en Haasrode.

De ligging van de politiezone aan de rand van Brussel en naast deze grote verkeersassen, veroorzaakt soms een olievlekwerking op gebied van criminaliteit.

De tien aangrenzende politiezones zijn:

  1. PZ Wokra (Wezembeek-Oppem en Kraainem)
  2. PZ Herko (Herent, Kortenberg)
  3. PZ Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe)
  4. PZ Zaventem (Zaventem)
  5. PZ Druivenstreek (Hoeilaart, Overijse)
  6. PZ MARLOW (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem)
  7. PZ Leuven
  8. PZ Bierbeek/Boutersem/Holsbeek/Lubbeek
  9. PZ Wavre
  10. PZ Ardennes Brabanconnes

Zoals u ziet grenst onze politiezone ook aan de taalgrens (grens met Hamme-Mille, Nethen, Pecrot, Archennes en Wavre) en de grens tussen Vlaanderen en Wallonië.