Hoe aangifte doen?

Ben je slachtoffer van een misdrijf? Werd je wagen beschadigd? Was je betrokken in een verkeersongeval met gewonden? Je portefeuille gestolen of kwijt? Aarzel dan niet om aangifte te doen bij de politie. Alleen dan kan een onderzoek gestart worden.

Er zijn drie manieren waarop je aangifte kan doen:

  1. In ons commissariaat: tijdens de openingsuren kan je terecht in een van onze commissariaten;
  2. Online politieloket: voor bepaalde feiten kan je aangifte doen via het online politieloket;
  3. Ter plaatse: bij dringende interventies of misdrijven waarbij vaststellingen nodig zijn komt de politie ter plaatse.

Aangiftes via de telefoon, e-mail of sociale media zijn niet mogelijk.

Niet-dringende meldingen zoals geluidsoverlast, parkeerovertredingen, … kunnen wel telefonisch gemeld worden via het nummer 016/55.13.55.

In ons commissariaat

In een van onze commissariaten kan je aan het onthaal tijdens de openingsuren terecht om aangifte te doen of een klacht neer te leggen. Hier kan je eveneens de nodige documenten bekomen in geval van verlies of diefstal van officiële documenten (identiteitskaart, rijbewijs, …). Je zal initieel geholpen worden door iemand van ons burgerpersoneel. Wanneer deze jou niet verder kan helpen, zal er een politieambtenaar bij je komen.

Online politieloket

Police-on-web

Toegang Police-on-web

Police-on-web is een virtueel loket dat toelaat om 24 uur op 24, 7 dagen op 7 online aangifte te doen van bepaalde kleinere misdrijven, het aanvragen van een vakantietoezicht of het aanmelden van je alarmsysteem.

Voor aangifte van volgende feiten kan je op onlineaangiftesysteem terecht:

  • fietsdiefstal;
  • bromfietsdiefstal;
  • winkeldiefstal;
  • diverse beschadigingen;
  • graffiti.

Hiervoor moet je je identificeren bij police-on-web via jouw elektronische identiteitskaart (eID), je burgertoken in combinatie met gebruikersnaam en paswoord of je gebruikersnaam en paswoord op het Federale Portaal. Na het invoeren van de feiten krijg je een samenvatting van de aangifte, die je kan bevestigen of corrigeren. Bij het bevestigen van de aangifte wordt deze doorgestuurd naar de politiezone waar de feiten zich hebben voorgedaan en wordt er een uniek referentienummer aan je aangifte toegekend.

Zowel de samenvatting van je aangifte als het unieke referentienummer van je aangifte kunnen worden afgedrukt.

Andere online aangiftes

Vroeger kon je voor bepaalde aangiftes ook terecht op de website van E-cops. Echter is deze sedert 17/07/2015 niet meer operationeel. Echter zijn er wel alternatieven voorhanden, in de schoot van Child Focus:

  • Voor informatie en niet-politionele meldingen inzake vermiste en seksueel uitgebuite kinderen kan je hier terecht bij Child Focus.
  • Indien je op internet beelden van seksueel misbruik van kinderen heeft aangetroffen, kunt u dit hier aan Child Focus melden.

Uiteraard kan je voor dergelijke zwaarwichtige feiten ook bij je lokale politiedienst terecht!

Ter plaatse

In nood, bij dringende interventies (bvb. verkeersongevallen met gewonden, ...) of bij feiten waarbij vaststellingen noodzakelijk zijn (bvb. inbraak, winkeldiefstal met camerabeelden, ...) of waarbij de daders nog aanwezig zijn, komt de politie steeds ter plaatse.

Bel 101 (24u/24u) of 016/55.13.55 (enkel tijdens de kantooruren)

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 55 13 55.