Hacking
Phishing
Via phishing proberen criminelen je persoonlijke gegevens te weten te komen. Wanneer ze hierin slagen, hacken ze daarna je e-mailaccount, je social media profiel en dergelijke.
Andere hacktechnieken
Phishing is niet de enige manier die door criminelen wordt gebruikt om je inloggegevens te achterhalen. Als je wachtwoord zwak is lukt het criminelen soms ook om het te kraken met speciale software. Als je een wachtwoord gebruikt dat voor de hand ligt (je geboortedatum, de naam van je hond of kinderen …) en criminelen kunnen deze gegevens terugvinden op het internet (vb. social media account dat niet afgeschermd is) dan kunnen ze met deze gegevens toegang krijgen tot je account.
Als criminelen je account gehackt hebben, gebruiken ze je account om spam te versturen, SOS-mails naar je contacten te versturen, mensen op te lichten of andere criminele feiten te plegen.
Tip
Gebruik voor elke toepassing een ander paswoord. Stel dat je paswoord van Facebook gehackt is, dan is het voor de oplichters een koud kunstje om ook je andere account met hetzelfde paswoord te hacken. Er bestaan handige paswoordapps die je helpen kiezen voor een sterk wachtwoord en die je paswoorden ook opslaan. Enkele voorbeeld: Dashlane, 1Password, NordPass, Roboform, Keepass …
Slachtoffer?
Ben je het slachtoffer van hacking? Doe dan meteen aangifte bij de politie. In afwachting van de politie-interventie kan je al proberen zo veel mogelijk maatregelen te nemen en bewijsmateriaal te verzamelen. Koppel het gehackte systeem los van het internet of ander telecommunicatiesystemen. De openingsuren van de commissariaten van Politie CARMA kan je hier terugvinden.
In het document in bijlage vind je een overzicht van de informatie die de politie nodig heeft om je verder te helpen. Je aangifte verloopt sneller als je het document ook afdrukt, invult en meebrengt tijdens je aangifte.
Op www.safeonweb.be vind je heel wat tips om oplichting te voorkomen.