Lachgas: gevaren en maatregelen

Steeds meer jongeren inhaleren lachgas om in een roes te geraken. Lachgas is legaal, maar daarom niet ongevaarlijk. Wegens recente meldingen over het gebruik van lachgas willen we je graag informeren over de risico's van het gas.

 

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O, distikstofmonoxide) was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Nu wordt het nog amper aangewend in de medische wereld, maar de voedingssector maakt er wel nog gebruik van in patronen voor bvb. slagroomspuiten. Jongeren kunnen er dus gemakkelijk aan geraken omdat het vrij te verkrijgen is in supermarkten, nachtwinkels, krantenwinkels en uiteraard - nog goedkoper- online.

 

Effecten

Gebruikers laten een patroon leeglopen in een ballon en vervolgens wordt het gas uit de ballon ingeademd. Via de longen komt het gas snel in het bloed terecht en gaat het naar de hersenen. Net zoals bij andere vluchtige snuifmiddelen, ervaart men bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. De roes duurt amper een paar minuten.

 

Risico's:

Lachgas inhaleren brengt een aantal risico's met zich mee:

  • Duizeligheid of evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en verwardheid. Ook misselijkheid en bewustzijnsverlies kunnen voorkomen. Net zoals gevoelloosheid in de ledematen. Een gevoel van tintelingen in de handen en voeten in de dagen na het gebruik, komt ook voor.
  • Door de duizeligheid en het zuurstofgebrek, is er een kans op ongevallen en valpartijen na het gebruik. 
  • Omdat er in patronen of flessen hoge druk zit, kan bij het rechtstreeks inhaleren uit een lachgaspatroon of van een gasfles de lippen, mondholte of zelfs longen bevroren raken.
  • De combinatie van lachgas met veel alcohol kan gevaarlijk zijn. Het verdovend effect van alcohol kan ervoor zorgen dat men sneller ademhalingsproblemen krijgt.
  • Gebruik tijdens de zwangerschap is af te raden. Los van mogelijke risico's van het gas zelf, is zuurstofgebrek op zich al schadelijk voor de ontwikkeling van de foetus.
  • Op langere termijn is lachgas gevaarlijk voor mensen met een vitamine B12-tekort. Wie qua voeding sowieso moet opletten voor voldoende vitamine B12-inname (bijvoorbeeld veganisten) loopt extra risico. Langdurig gebruik van lachgas kan door zo'n tekort voor bloedarmoede en problemen aan het zenuwstelsel zorgen.
  • Vermits lachgas vooral gebruikt wordt door jongeren, mag niet over het hoofd gezien worden dat het lichaam van een jongere kwetsbaarder is dan dat van een volwassene.

 

Wat kunnen we doen?

  • Heb je lege patronen of ballonnen gevonden? Meld dit zeker aan de lokale politie. De politie kan dan extra toezicht houden op de plaatsten waar de patronen werden aangetroffen.
  • Hoewel lachgas vrij verkocht mag worden, zouden winkeliers oplettend moeten zijn. Vraag de jongeren wat ze van plan zijn met een grote hoeveelheid lachgas.

 

Bron: Druglijn.be 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 089 39 14 10.