25 november : Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen!

Het is vandaag de ‘Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen’. Wereldwijd wordt op 25 november onder de naam “Orange the World” actie gevoerd, omdat geweld tegen vrouwen en meisjes een wereldwijde problematiek is.

Partnergeweld

Partnergeweld is elke vorm van psychisch, lichamelijk, seksueel of economisch grensoverschrijdend gedrag binnen een relatie. Het komt overal voor, ongeacht je geslacht, leeftijd, opleiding, beroep, geloof, seksuele voorkeur of afkomst. Het is een maatschappelijke problematiek waar we samen tegen moeten optreden. Partnergeweld  kan zowel actief als passief zijn. Actief geweld is bijvoorbeeld lichamelijke mishandeling, maar ook iemand chanteren om dingen te doen die hij of zij niet wil. Passief geweld is geweld door iets niet te doen. Bijvoorbeeld iemand geen of te weinig eten geven, geen of foute medicatie geven, geen liefde geven.

Partnergeweld is geen eenmalig feit, het is een dynamiek waarin je relatie vast is komen te zitten. Geweld ontstaat vaak stap voor stap. Vaak is het moeilijk te bepalen wanneer en hoe het precies begon. Jaloezie, je e-mails en telefoontjes controleren, je niet alleen op stap laten gaan … Het lijkt eerst misschien nog onschuldig, maar kan snel veel erger worden. Daarom spreekt men bij partnergeweld vaak van een geweldsspiraal: periodes van rust volgen periodes van geweld op, en dat geweld wordt meestal ook steeds erger.

Door de afwisseling van geweld en rust, slepen situaties van partnergeweld soms lang aan. Hierdoor hebben ze een steeds grotere impact op het leven van het en duurt het vaak lang vooraleer slachtoffers hulp zoeken.

Orange the world

Wereldwijd worden vrouwen nog steeds geconfronteerd met verschillende vormen van geweld: thuis, op school, op het werk, op straat, … Geweld op vrouwen is een van de meest ingrijpende en veelvoorkomende schendingen van de mensenrechten.

Daarom riepen de Verenigde Naties 25 november officieel uit tot ‘Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen’. Op deze dag brengen verschillende overheden, internationale organisaties en ngo’s over de hele wereld deze problematiek onder de aandacht. De Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen wordt gevolgd door de “16 Days of Action”. Inmiddels vinden in meer dan 90 landen wereldwijd acties plaats in deze periode, onder de paraplu van de Orange the World campagne. De kleur staat voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen.

Zoek hulp!

Ben je het slachtoffer van partnergeweld of maak je je zorgen over een slachtoffer? Ga je soms over de grens en wil je dat dit stopt? Contacteer dan hulplijn 1712. Professionele hulpverleners zoeken samen met jou een oplossing.

Bij dringende of levensbedreigende situaties: bel het noodnummer 101!