Hier niet

Haatspraak? Scheldpartijen? SPAM of naaktbeelden? Hier niet.

Dat is het 'motto' van het Hier Niet Initiatief die huisregels vastlegt voor online reacties. Met deze regels willen we er mee voor zorgen dat onze socialemediakanalen een plaats zijn waar je voelt dat je kan zeggen wat je denkt, op een respectvolle manier. Zo houden we het leefbaar voor de beheerders van de sociale netwerken en voor iedereen die meeleest.

Het initiatief werd opgemaakt door Belgische social media managers en groeide vanuit een stijgende behoefte aan ondersteuning om met steeds sterkere en grovere reacties en zelfs haatberichten om te gaan. 

Wanneer wordt iets gezien als haatspraak?

Reacties en interacties zijn het hart van sociale media. Dus vragen stellen, commentaar of kritiek geven, mag allemaal. Moeten we het altijd eens zijn met elkaar? Zeker niet. Maar, er zijn grenzen.

Het openbaar aanzetten tot haat, discriminatie, geweld of segregatie ten aanzien van een persoon of groep omwille van een beschermd criterium (etniciteit, afkomst en culturele achtergrond, nationaliteit, religie, gender, seksuele geaardheid of handicap). 

Berichten die hieraan voldoen kunnen strafbaar zijn en horen niet thuis op sociale media. Deze kunnen zonder verwittiging verwijderd worden en je reactie kan gerapporteerd worden bij het socialemediakanaal, bij Unia en/of door ons.

Maar ook dit doen we hier niet:

  • reageren met scheldwoorden
  • onderlinge ruzies uitvechten
  • iemand uitschelden, kleineren of pesten
  • persoonlijke gegevens (van jezelf of anderen) delen
  • SPAM-reacties sturen
  • naaktbeelden of seksuele referenties achterlaten
Hier niet