Diefstallen uit voertuigen - keyless entry

Deze nacht werden verschillende inbraken uit voertuigen vastgesteld in onze politiezone. Opvallend was dat geen schade werd gemaakt, goederen achterbleven en enkel het aanwezige geld werd ontvreemd. Ondertussen hebben wij kennis van 6 bezochte voertuigen, allen in de omgeving van centrum Landegem (Steinen, Dennendreef, Stationsstraat, Renaat de Rudderstraat).

Waardevolle voorwerpen

Een keyless autodiefstal – ook wel relay hacking genoemd – is het hacken van het keyless entry systeem waarmee de meeste voertuigen tegenwoordig zijn uitgerust. De sleutel zendt een signaal uit dat door de auto wordt opgepikt waarna de deur van het voertuig opent bij aanraking van de deurklink. Autodieven proberen het signaal van de keyless autosleutel op te pikken met een ontvanger, te verlengen en door te sturen naar een zender. Zo ontgrendelen ze het voertuig en kunnen ze er zelfs mee wegrijden.

Hoe kan je een keyless diefstal bemoeilijken of vermijden?

  • Leg keyless sleutels zo ver mogelijk van deuren en van buitenmuren. Als de dief niet binnen een afstand van 6 meter tot jouw sleutel geraakt, maakt hij weinig kans het signaal op te kunnen vangen.
  • Parkeer je wagen in je garage wanneer je die hebt. Zo maak je het de dief in ieder geval al extra moeilijk.
  • Leg thuis je sleutel in zilverpapier, in een stalen sleutelkistje of in een speciale beschermhoes voor radiotransponders.
  • Informeer bij je garagist en installeer een mechanische of elektronische startonderbreker in je auto.
  • Denk eraan dat een autodief die zich tijdens een uitje in jouw buurt bevindt ook het signaal van jouw autosleutel kan opvangen met een signaalversterker.
  • De veiligste optie is het laten uitschakelen van de keyless entry bij de autodealer, op voorwaarde dat je nog beschikt over een klassiek portierslot.

Meer tips tegen inbraken in voertuigen kan je terugvinden op deze pagina. Vergeet ook niet het noodnummer 101 te bellen bij iedere verdachte handeling die je opmerkt in je straat en/of buurt!