Fietsveiligheidscampagne VSV

Vanaf 22 maart geven we het startschot van een grote fietsveiligheidscampagne, een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) waar we op intekenden. In onze zone wordt er heel wat afgefietst. Zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. En dat willen we warm blijven aanmoedigen! Fietsen levert alleen maar voordelen op.

Bedankt!

Daarom doen we er vanuit onze politiezone ook alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu dus ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben. Want jij kan mee het verschil maken!

Het gaat om een actie waarbij we verschillende boodschappen in het straatbeeld brengen. Je zal binnenkort borden opmerken op toepasselijke plaatsen of kruispunten waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar.

We verspreiden positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. We geven kleine geheugensteuntjes en vragen om minimale inspanningen om het veilig te houden voor elkaar. Samen maken we het verschil!

Als fietser kan je je eigen veiligheid een pak verhogen door zichtbaar te zijn of door voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders en duidelijk op voorhand aan te geven wat je van plan bent. Maar uit ongevallencijfers blijkt dat autobestuurders ook heel vaak onvoorzichtig zijn en zo fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar en voor jezelf.

Concreet zal je binnenkort blauwe borden met deze boodschappen zien:

Autobestuurders

  • Kijk uit voor fietsers als je afslaat.
  • Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist.
  • Hou het fietspad vrij.

Fietser

  • Zet je fietslicht aan.
  • Verleen (hier) voorrang aan autobestuurders.
  • Rij trager in de buurt van andere fietsers.