Gratis App 'Houvast' biedt eerste hulp bij psychische problemen

De coronacrisis maakt het niemand makkelijk en heeft ervoor gezorgd dat het mentale welzijn van vele mensen onder druk komt te staan. Omdat het belangrijk is de signalen hiervan tijdig te herkennen, lanceert het Rode Kruis de gratis app ‘Houvast’ voor eerste hulp bij psychische problemen.

De coronacrisis maakt het niemand makkelijk. We gaan al maanden van de ene onvoorspelbare periode over in de andere, zien onze persoonlijke contacten steeds ingeperkt worden en leuke plannen smeden is al helemaal verleden tijd. Voor de crisis gaven bijna 1 op de 3 Vlamingen aan niet goed in hun vel te zitten maar ondertussen heeft de pandemie ervoor gezorgd dat het mentale welzijn van nog meer mensen onder druk staat. Maar hoe help je nu een vriend die bang is en het niet meer ziet zitten?

Eerste hulp aanleren is altijd een van de missies geweest van het Rode Kruis en nu zetten zij hun expertise ook in voor eerste hulp bij psychische problemen. Dankzij de app 'Houvast' krijg je actiegerichte tips en bouw je aan je zelfvertrouwen om anderen te helpen die het psychisch moeilijk hebben. Daarnaast geeft de app jou ook tips om zelf om te gaan met schokkende gebeurtenissen, zoals deze coronacrisis. 

Houvast in moeilijke tijden

De gratis app biedt vooral actiegerichte tips en concrete kennis waar je meteen mee aan de slag kan. Je leert er bijvoorbeeld signalen herkennen die aangeven dat iemand psychische problemen heeft, tips om iemand bij te staan en te begeleiden naar verdere hulp. Uiteraard is het belangrijk dat je ondertussen ook voor jezelf zorgt. Daarom worden tips en tools aangereikt zoals een zelfzorgplan, een dagboek, me-time, ... om je eigen welzijn te versterken. Daarnaast geeft de app ook houvast wanneer je zelf een schokkende gebeurtenis meemaakte.