Internationale dag van de vermiste kinderen

Child Focus behandelde 1.515 nieuwe verdwijningsdossiers in 2022 waarvan 1.138 nieuwe meldingen van jongeren die wegliepen. Zo steeg het aantal wegloopdossiers met 31% i.v.m. 2021. Nooit eerder liepen er zoveel kinderen weg van thuis of de voorziening waar ze verblijven. Child Focus lanceert opnieuw de sensibiliseringscampagne Keep Hope Alive, opdat deze langdurig vermiste kinderen niet vergeten zouden worden. 

Keep hope alive

Nog nooit zoveel wegloopdossiers

Door weg te lopen geven de jongeren een duidelijk en ultiem signaal dat er iets ernstig fout is in hun leven, dat ze geen enkele andere uitweg vinden dan weg te lopen zonder te weten waarheen, en tevens een signaal dat er onvoldoende gehoor werd gegeven aan hun malaise. De toename van het aantal wegloopdossiers kan ook in verband gebracht worden met het aantal oproepen dat binnenkomt bij Child Focus van kinderen met mentale problemen of ouders die melden dat hun kind al met donkere gedachten kampte voor hij/zij wegliep. Het mentale welzijn van kinderen en jongeren als gevolg van de Covid-19 pandemie, is ook een gegeven dat absoluut niet uit het oog mag  verloren worden.

Gelukkig wordt in 95% van de gevallen het kind snel, veilig en wel teruggevonden, dankzij de solidariteit van partners en het grote publiek, en de inspanningen van politie en justitie. 

Langdurige verdwijningen

In een minderheid van de gevallen blijft het dossier alsnog weken, soms jaren, open. Een dertigtal oudere Belgische verdwijningsdossiers blijven helaas onopgelost, en een tiental dossiers zijn ruim twintig jaar oud.

Child Focus lanceerde vorig jaar de campagne Keep Hope Alive voor de zogeheten “cold cases”, waarvan de website www.keephopealive.be ondertussen al meer dan 150.000 keer bezocht werd. Deze website toont exact wat er gebeurt wanneer vermiste kinderen onvoldoende zichtbaarheid krijgen: ze verdwijnen stilaan. Op basis van het aantal bezoekers dat de website krijgt en de opsporingsberichten die er gedeeld worden, vervagen of verhelderen de portretten van langdurig vermiste kinderen op de pagina.

Een muurschildering voor Gevriye Cavas, op een gevel in Molenbeek 

Dit jaar gaat Child Focus nog een stapje verder met een muurschildering van het portret van Gevriye Cavas in Sint-Jans-Molenbeek. Gevriye verdween 38 jaar geleden in diezelfde gemeente, enkele straten verderop.

Child Focus wil in de toekomst graag een gelijkaardige muurschildering maken voor alle langdurig vermiste kinderen in de buurt van de plek waar ze opgegroeid of verdwenen zijn.

Meer informatie: www.keephopealive.be