Jouw snelheid = mijn veiligheid!

Door te snel te rijden breng je iedereen in gevaar: je ziet minder, je stopafstand wordt groter en de gevolgen bij een botsing zijn ernstiger. Hou je dus aan de snelheidslimiet. Dat is de boodschap van de gloednieuwe campagne van het VSV.

Snelheid rood

Waarom heeft jouw snelheid  invloed op onze veiligheid? 

  • Hoe sneller je rijdt, hoe minder je ziet. Je hebt minder tijd om rond te kijken en te reageren op onverwachte situaties.
  • Je stopafstand wordt groter naarmate je sneller rijdt. Niet alleen wordt je reactieafstand groter, maar je auto heeft ook een langere afstand nodig om tot stilstand te komen.
  • Bij een ongeval is de impact van de botsing groter naarmate je sneller rijdt. Een ongeval bij 30 km/u maakt zelden dodelijke slachtoffers, aan hogere snelheid is dit veel vaker wel het geval. 

7 tips om je aan de snelheidslimiet te houden

  1. Check de verkeersdrukte vooraf: Bekijk op een navigatie-app (GoogleMaps, Waze,...) of er geen files, ongevallen of wegenwerken op je geplande route zijn. Dan kan je nog een alternatief zoeken. Info over geplande werken zijn eveneens te vinden op de website van Wegen en Verkeer.
  2. Gebruik je gps als back-up: een gps of navigatie-app is een handige back-up als je een verkeersbord hebt gemist. Niet 100 % betrouwbaar, maar vaak klopt de info over de snelheidslimieten wel.
  3. Laat je niet opjagen: laat je niet opjagen of aanzetten om overtredingen te maken door bumperklevers. Probeer ze te negeren, kalm te blijven en de snelheidslimiet te respecteren. 
  4. Vertrek op tijd of neem wat extra marge!
  5. Gebruik je adaptieve cruisecontrol: een handig en veilig hulpmiddel om je aan de limiet te houden. Je kan dan nog beter op de weg, de andere weggebruikers en de verkeersborden letten.
  6. Overweeg een alternatief vervoermiddel: misschien ben je er sneller met de fiets of het openbaar vervoer?
  7. Liever te laat en veilig op je bestemming! Te laat vertrokken? Stuur dan voor je vertrek al een berichtje dat je wat later zal aankomen. Zo hoef je niet te stressen en is niemand ongerust aan het wachten. 

 

Meer info: www.veiligverkeer.be !

 

Labels