Nationale actieweek "1dagniet": De donkere maanden zijn in aantocht, beveilig je woning tegen inbraak!

In België vinden er gemiddeld 130 inbraken plaats per dag. Een inbraak kan nochtans makkelijk voorkomen worden aan de hand van enkele eenvoudige handelingen. Samen kunnen we dan ook het aantal inbraken doen dalen. Om dit mogelijk te maken lanceert de FOD Binnenlandse Zaken voor het 7de jaar op rij de campagne “1dagniet”, een nationale actie tegen inbraak.

Woninginbraak: een wijdverspreid fenomeen

Hoewel men sinds de uitbraak van het coronavirus minder vaak het huis verlaat dan voordien, komen inbraken toch nog regelmatig voor. Inbrekers hebben namelijk maar 5 minuten nodig om een huis te betreden, mee te nemen wat er mee te nemen valt en te vluchten. Een inbraak kan dus ook plaatsvinden wanneer je heel even het huis uit bent, om boodschappen te doen bijvoorbeeld of de kinderen naar school te brengen.

De actie 1dagniet in 2020

Dit jaar loopt de actie 1dagniet van 19 tot 25 oktober. Het tijdstip van de actie valt samen met de overgang naar het winteruur. Tijdens de korte herfst- en winterdagen is het immers makkelijker voor inbrekers om vast te stellen of je aanwezig bent of niet: geen licht, neergelaten rolluiken, .... Je moet dus de indruk geven dat er iemand thuis is door lampen met tijdschakelaars te gebruiken of de radio te laten spelen.

Op woensdag 21 oktober vindt ook de Europese dag tegen inbraak plaats. De sensibilisering van de burgers voor inbraakpreventie zal dus een belangrijk aandachtspunt zijn in de 26 lidstaten.

Focus op diefstal via de eerste verdieping (First floor)

Dit jaar geeft de campagne bijzondere aandacht aan inbraken op de eerste verdieping, die steeds meer voorkomen. Over het algemeen beveiligen burgers goed de benedenverdieping, maar de eerste verdieping beveiligen is even belangrijk. Inbrekers gebruiken namelijk alles wat binnen hun bereik ligt om op de eerste verdieping te komen: dakgoot, tuinmeubels, ladder, stelling, ...

De preventietips die moeten worden toegepast

Begin met het aannemen van goede gewoonten:

  • Doe de deur op slot wanneer je er niet bent, ook al is maar voor 5 minuten
  • Post niet op sociale media wanneer je niet thuis bent. In enkele klikken kan iedereen je adres vinden
  • Leg een tablet of een laptop uit het zicht
  • Geef altijd de indruk dat er iemand aanwezig is (bijvoorbeeld licht aanlaten of muziek laten spelen aan de hand van tijdsschakelaars)
  • Vraag je buren om je woning in het oog te houden
  • Zie je iets verdachts? Aarzel niet en verwittig onmiddellijk de politie op het nummer 101!

 

Denk er ook aan om je deuren en ramen beter te beveiligen. En neen, dat hoeft niet noodzakelijk duur te zijn:

  • Plaats een houten stok in de rail van je schuifdeur.
  • Plaats extra sloten
  • Plaats handvaten die op slot kunnen op je ramen

 

Meer info nodig ? Vraag een bezoek aan van de diefstalpreventieadviseur! Het is gratis, objectief en je bent niet gebonden aan de aanbevelingen. Maak een afspraak via onze website en bekijk zeker onze tips onder het luik "Inbraakpreventie"!