Opgelet! - Phishing SMS

Op 11 februari, safer internet day, wordt de aandacht gevestigd op veilig internetten. Smishing brengt dit in gevaar!

Smishing (een combinatie van de woorden sms en phishing) is de poging van oplichters om persoonlijke, financiële of veiligheidsinformatie via tekstbericht te verkrijgen. Ze doen zich voor als betrouwbare bron, zoals een bank, kaartverstrekker, nutsbedrijf of dienstverlener. Let op! Smishing beperkt zich niet tot enkel financiële instellingen.

Hoe werkt het?

In het bericht word je doorgaans (dringend) verzocht om op een link naar een website te klikken of om naar een telefoonnummer te bellen om jouw account te controleren, te updaten of te reactiveren. De link zal leiden naar een valse website en het telefoonnummer naar een oplichter die zich voordoet als werknemer van het echte bedrijf. De bedoeling is om informatie te ontfutselen die de oplichters kan helpen om jouw geld te stelen.

Wat kan je doen?

  • Klik niet op links, bijlagen of afbeeldingen die je in ongevraagde tekstberichten krijgt zonder eerst de afzender te controleren.  Dit kan je doen door het nummer online op te zoeken (als het om oplichting gaat, ben je misschien niet de eerste) of door het te vergelijken met het officiële nummer van de afzender van wie het beweert afkomstig te zijn.
  • Haast je niet. Neem je tijd en doe de nodige controles.
  • Antwoord nooit op een  sms waarin je gevraagd wordt naar jouw PIN, jouw paswoord voor online bankieren of andere veiligheidsgegevens.
  • Als je denkt dat je geantwoord hebt op een smishing-bericht en je bankgegevens hebt gegeven, neem dan onmiddellijk contact op met je bank.

Toch slachtoffer?

Ben je toch slachtoffer van oplichting, doe dan zeker aangifte in één van onze commissariaten.