Opgelet voor fraude met cryptomunten (bijv. bitcoins)!

Oplichters maken vaak gebruik van virtuele munten bijv. bitcoins. Ze beloven grote winsten, maar lokken je in de val en gaan met je centen lopen. En vaak lijken ze zó betrouwbaar, dat dat niet eens zo moeilijk is. Check dus zeker met wie je te doen hebt voordat je investeert in cryptomunten!

Wat zijn cryptomunten?

Cryptomunten zijn dé hype van het jaar. Maar wat zijn dat nu eigenlijk, cryptomunten? Dat zijn een soort digitale en volledig virtuele munteenheden in de vorm van cryptografische (versleutelde) codes. Die codes veranderen naarmate er transacties gebeuren met de munt. Dit principe wordt ‘blockchain’ genoemd.

De technologie werd ontworpen als een manier van betalen of ruilen, maar trok al snel de aandacht van speculanten. En zoals dat met elke vorm van speculatie gaat, kan je ook met cryptomunten veel geld verdienen. Maar even goed ook kwijtspelen.

Dat kan ook voor problemen zorgen wanneer individuen met slechte bedoelingen zich toespitsen op cryptomunten. Zij maken misbruik van het virtuele karakter en de technologische voordelen van cryptomunten (oa. makkelijk zelf nieuwe cryptomunt aanmaken, anonimiteit ... ) en doen dit omwille van oplichting, drughandel, terrorisme of een andere criminele activiteit.

Wees dus bijzonder voorzichtig zodat je niet bedrogen wordt door deze oplichters!

Vormen van fraude met cryptomunten

Oplichting met cryptomunten kan verschillende vormen aannemen. Oplichters proberen om consumenten op verschillende manieren in de val te lokken. Wees extra voorzichtig bij online betalen met cryptomunten, bij beleggingen in sportweddenschappen met cryptomunten en bij platformen voor beleggingen in cryptomunten. Meer informatie over deze verschillende vormen van fraude vind je in de FAQ-rubriek van de website van de FOD Economie.

Bescherm jezelf

  1. Weet met wie je te doen hebt
  2. Deel nooit persoonlijke gegevens
  3. Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner
  4. Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst.

Toch slachtoffer?

Denk je dat je slachtoffer bent van fraude, meld dit dan hier en doe aangifte in één van onze commissariaten.