Opgelet voor phishing via tweedehandssites

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Cybercriminelen proberen misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Ze proberen ook in te spelen op angst. Laat je niet vangen! 

Voorbeeld oplichting tweedehandssite politiezone Westkust

Het slachtoffer (de verkoper) wordt gecontacteerd door iemand die een motorhelm van het slachtoffer wenst aan te kopen aan de vraagprijs. De geïnteresseerde koper (de oplichter) beweerde echter dat hij in het verleden het slachtoffer was van oplichting waardoor hij zeker wilde zijn van de goede intenties van de verkoper.

Ter verificatie dient het slachtoffer (de verkoper) op een link te klikken, 0,01 eurocent te betalen en 2 codes in te geven via zijn bankkaartlezer. Daarna krijgt hij een bericht dat de verificatie naar de koper toe (de oplichter) gelukt was.

In werkelijkheid bemachtigd de oplichter op die manier de bankgegevens van het slachtoffer en maakt hij hem om en bij de 750 euro afhandig.

Wees alert, klik nooit op onbekende links en geef zeker nooit gevoelige bankgegevens door.

Ben je toch slachtoffer? Doe dan onmiddellijk aangifte in één van onze commissariaten, verwittig uw bank en laat uw bankkaart blokkeren.