Wat niet weg is... is gezien!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet… twee ouders die hun kind instoppen. Klinkt griezelig? Dat is het ook! Het hacken van webcams vormt een serieus gevaar. Gluurders kunnen alles wat je thuis of op het werk doet in de gaten houden.

Oktober is in Europa "Cyber Security Month" en dat willen we met de werkgroep internetcriminaliteit niet zomaar laten voorbijgaan! Deze campagne van de EU heeft als doel om burgers en bedrijven verder te informeren over digitale beveiliging en digitale bedreigingen.

Daarom schenkt de werkgroep internetcriminaliteit van onze politiezone iedereen die langskomt (1 per gezin) in ons commissariaat in Deinze, Zulte of Lievegem vanaf volgende week een gratis webcamcover!

Webcamcover promo

Waarom een webcamcover?

Webcams zijn te hacken op afstand. Hierdoor kunnen hackers meekijken via je camera. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen om te kijken of je thuis bent en inbreken mogelijk is of om beeld en audio van jou vast te leggen voor chantage

E-mailbeveiliging is trouwens meer dan een sterk wachtwoord. Software voor webcamspionage wordt verspreid via freeware, ongewenste e-mail met geïnfecteerde bijlagen en koppelingen naar valse websites. Schadelijke uitvoerbare bestanden kunnen met legitieme software worden gecombineerd, zodat malware zonder je medeweten op de achtergrond wordt geïnstalleerd.

Als het Trojaanse paard eenmaal op je pc staat, kan de cyberstalker zien wat je online doet, berichten lezen, je scherm en toetsaanslagen vastleggen en de volledige controle krijgen over uw computer, inclusief de camera. Een gehackte webcam is zeer moeilijk te herkennen, het lampje die normaal brandt, wordt namelijk uitgeschakeld door hackers. 

Wat kan je nog doen om webcamspionnen te weren?

  • Dek de webcam af met je nieuwe cover of schakel hem uit wanneer je deze niet gebruikt. Naar verluidt plakken zelfs Facebook-CEO Mark Zuckerberg en voormalig FBI-directeur James Comey hun camera's af.
  • Gebruik altijd een up-to-date antivirusprogramma en zorg ervoor dat de firewall is ingeschakeld.
  • Gebruik camera's alleen via een veilige internetverbinding.
  • Houd het besturingssysteem, de browser en de software up-to-date.
  • Klik niet op verdachte koppelingen en chat online niet met vreemden.
  • Wees alert op nep mail die van vertrouwde bronnen afkomstig lijkt te zijn en waarin je wordt gevraagd bijlagen te downloaden, op een koppeling te klikken of persoonsgegevens te verstrekken.

Better safe than sorry!

Meer info inzake internetcriminaliteit?

Meer informatie en tips zijn steeds terug te vinden op onze website via deze link of in deze preventiefolders.

Toch slachtoffer?

Als slachtoffer maak je een afspraak via onze website om langs te komen in één van onze commissariaten om aangifte te komen doen van de feiten. Enkel dan kan de politie iets ondernemen en eventueel een onderzoek starten.