Werkmannen of oplichters?

Een dak renoveren, een oprit ontmossen of andere klussen. Zeer regelmatig krijgen we melding dat anderstalige werkmannen zich aanbieden om klusjes uit te voeren. Eén tip: ga hier niet op in en waarschuw ons onmiddellijk via het noodnummer 101. 

Werkman

Het gaat immers zeer vaak om oplichters die je duizenden euro's armer maken. Meestal gaan ze op volgende manier te werk:

  • De oplichters komen met een smoes en zeggen bijvoorbeeld dat er veel mos op het dak groeit, dat er dakpannen losliggen, dat de oprit aan een opknapbeurt toe is of dat ze met een overschot aan materiaal van straatwerken zitten en dat ze die klusjes wel voor je willen opknappen. En dat allemaal aan een heel schappelijke prijs.
  • Ze rijden rond met bestelwagens die er heel echt uitzien (ladders op gemonteerd, opdrukken van een klusjesdienst, ...)
  • Ze vragen meestal een voorschot of soms zelfs om alles vooraf te betalen.
  • Ze leveren vervolgens maar half werk en verdwijnen met het geld.
  • Vaak kiezen ze gemakkelijke slachtoffers uit zoals alleenstaande ouderen.

Elektronische kaart

  • Dergelijke activiteit valt onder de wetgeving op de ambulante handel. De persoon die zo'n activiteit uitvoert, moet hiervoor een machtiging hebben in de vorm van een elektronische kaart, afgeleverd door een erkend ondernemingsloket. Deze persoon moet die machtiging tonen aan de consument alvorens een aanbod te doen. De papieren machtigingen zijn niet meer geldig sinds 31/03/2014.
  • Wanneer er toch een contract wordt afgesloten bij u thuis heeft u een herroepingsrecht en kan u gedurende 7 werkdagen het contract kosteloos laten annuleren. Deze voorwaarden gelden ook voor het uitvoeren van werken (ontmossen van het dak, asfaltwerken, tuinwerken...). Tijdens deze periode mag er nog geen enkele dienst worden geleverd en de consument mag nog altijd afzien van het contract.

Labels