Heb oog voor mekaar (motorrijders)

Het is niet altijd even evident voor de verschillende weggebruikers om elkaar in te schatten. Hieronder benadrukken we de rol van de motorrijders en hebben we het over de belangrijkste risicosituaties voor autobestuurders en motorrijders.

Tips voor autobestuurders tegenover motorrijders

  • Kijk extra uit voor motorrijders als je een kruispunt nadert of oprijdt, of als je afslaat. Kijk altijd twee keer. Geparkeerde wagens of grote voertuigen kunnen je zicht op een aankomende motorrijder beperken.
  • Hou op een droog wegdek minstens 2 seconden veiligheidsafstand als je achter een motorrijder rijdt, zorg ervoor dat je kan stoppen als er iets onverwachts gebeurt (valpartij,…). Op een nat wegdek hou je minstens 3 seconden afstand.
  • Kijk extra uit voor motorrijders als je van rijstrook wisselt of een ander manoeuvre uitvoert: er kan zich een motorrijder in je dode hoek bevinden. Kijk regelmatig in je binnen- en buitenspiegels.
  • Laat duidelijk zien wat je van plan bent: gebruik altijd je richtingaanwijzers om tijdig aan te kondigen dat je een manoeuvre wil uitvoeren.
  • Parkeer veilig. Let er bij het openen van de autoportieren altijd op of er geen motorrijder komt aangereden. Kijk bij het wegrijden uit een parkeerplaats ook extra uit voor motorrijders.

Tips voor motorrijders tegenover autobestuurders

  • Voorzie als motorrijder het onvoorziene. Als je een file wagens voorbijrijdt, kan er altijd een wagen vanuit een zijstraat, oprit of parking de baan oprijden. Als motorrijder mag je maar inhalen tot 50 km/u en niet sneller dan 20 km/uur rijden dan de auto's (wegcode voor motorrijders). Tip voor de automobilist: check altijd je achteruitkijkspiegels vóór je van rijstrook verandert.
  • Hou rekening met snelheid: Voor autobestuurders is het niet altijd eenvoudig om de snelheid van motorrijders juist in te schatten. Zowel als motorrijder en als automobilist hou je hier best rekening mee bij bijvoorbeeld voorrangswegen of wanneer je afslaat om een straat links in te rijden.
  • Als motorrijder val je minder op in het verkeer. Zorg daarom voor aangepaste kledij. Rij standaard links van je rijstrook. Zo heb je een beter zicht op het verkeer en ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Als er in de tegenovergestelde richting een vrachtwagen of bus jouw richting uit komt, schuif je best op naar het midden of rechts van het midden van je rijstrook. Op die manier maak je je zichtbaar voor de voertuigen achter de vrachtwagen of bus die op het punt staan om in te halen.
  • Een motor is een evenwichtsvoertuig. Daarom is goede motorbeheersing enorm belangrijk. Juist kijken, voldoende tractie met je gas en koppeling en een juiste zithouding houden je in evenwicht. Zo rijd je altijd veilig op de baan.

Meer info: www.veiligverkeer.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.