Verdacht? Bel 101!

Voel je aan dat er iets niet klopt? Zie je een auto die niet in jouw straat hoort te zijn? Aarzel nooit en bel onmiddellijk het noodnummer 101! Snel en zonder twijfelen (beter een keer te veel, dan te weinig).

Een mailtje sturen, het commissariaat bellen, een bericht op Facebook plaatsen... allemaal goede bedoelingen van toegewijde inwoners. Maar daarmee kunnen wij bij de politie niet aan de slag. Want dan is de vogel meestal al gaan vliegen. Enkel onze interventieploegen staan 24/24 en 7/7 paraat. Die bereik je nu eenmaal enkel via het 101-nummer.

Omdat het 101-nummer rechtstreeks in contact staat met onze interventieploeg, is dit de enige en snelste manier om na te gaan wat er aan de hand is. Ter plaatse kan de politie een aantal zaken controleren bijv. of de verdachte persoon geseind staat, of de nummerplaat gelinkt is aan strafbare feiten,...

Met onderstaande info help je ons al een heel eind op weg!

  • Beschrijving van de verdachte (M/V - lengte - lichaamsbouw - hoofddeksel - kledij - schoenen - ...)
  • Beschrijving van het voertuig (nummerplaat - nationaliteit - merk - kleur - rijrichting - ...)

Waarom niet op Facebook of Twitter?

Nummerplaten van een vreemde wagen, foto's van verdachte mannen,... Steeds vaker laten mensen ons weten dat dergelijke info op sociale media de ronde doet. Daarom willen we vanuit de politie wijzen op het gevaar van dergelijke berichten.

Zijn de personen onschuldig, dan worden zij onterecht geviseerd. Ze kunnen zelfs de schending van hun privacy inroepen en een klacht indienen.

Blijkt dat ze wel kunnen gelinkt worden aan bv. een inbraak, dan kan dit het onderzoek van de recherche ernstig belemmeren. Bovendien kan dit de uitspraak van een eventuele veroordeling schaden (procedurefouten).

Hou er ook rekening mee dat berichten via sociale media nooit tijdig de politie kunnen bereiken. De 101-noodcentrale, die continu bemand wordt, is de enige weg om de politie onmiddellijk te mobiliseren. De politie langs sturen of een BIN opstarten kan nooit gebeuren na een bericht op Facebook of Twitter.

Tot slot merken we dat bepaalde berichten niet altijd kloppen en onnodige onrust kunnen teweegbrengen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 09 244 24 00.