43 bestuurlijke aanhouding bij gecoördineerde actie tegen transmigranten

In de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 september hielden we samen met de Federale Politie van Antwerpen, de PZ Minos en PZ Regio Turnhout opnieuw een controleactie rond ‘transmigratie’. Er werden in totaal 43 mensen bestuurlijk aangehouden.

Mobilhome van de Lokale Politie ZARA, gebruikt als mobiel kantoor tijdens de nachtelijke actie.

Het fenomeen is al enkele maanden voel- en zichtbaar op de parking Q8 langsheen de autosnelweg E34/313 en in de directe omgeving. Transmigranten komen via trams en bussen van De Lijn toe op het grondgebied van de gemeente Wommelgem. Van daaruit trekken ze in groepjes naar de Q8-parking (grens Wommelgem/Ranst) waar ze vervolgens op vrachtwagens springen of gezet worden richting Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de actie werden in eerste instantie 24 mensen bestuurlijk aangehouden (20 mannen en 4 vrouwen). Ze waren afkomstig uit Afghanistan, Kameroen en Eritrea. In totaal verklaarden 13 personen minderjarig te zijn. Later werd ook nog een bestelbusje aangetroffen op de parking Vorselaar waarin nog eens 19 transmigranten zaten.

De actie werd gecoördineerd door de Federale Politie van Antwerpen en kreeg op het terrein de steun politiezones Minos, ZARA en Regio Turnhout. Ook het Parket en de dienst Vreemdelingenzaken waren betrokken, net als vervoersmaatschappij De Lijn. Onze zone zorgde deze keer voor de administratieve afhandeling en stelde de mobiele commandopost ter beschikking.