Fietslicht aan en gaan!

In deze donkere dagen houden we regelmatig eens een controle op het correct gebruik van fietsverlichting. Donderdag 9 januari werden zo'n 360 fietsers gecontroleerd door de dienst Verkeer. Ruim 90 % van de (veelal jonge) fietsers gaf het goede voorbeeld.

Infographic met de resultaten: 33 pv's van waarschuwing voor fietsverlichting, 1 onmiddellijke inning voor het negeren van een rood licht en 7 onmiddellijke inningen voor gsm-gebruik tijdens het rijden

Iedereen wéét dat het gevaarlijk is, maar toch rijden nog altijd heel wat fietsers rond zonder goede fietsverlichting. Waarom? Uit vergetelheid, of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor dat kleine stukje. Nochtans is het niet alleen verplicht, het vermindert ook de kans op een aanrijding. Daarom houden we in deze donkere maanden regelmatig controles op het goed gebruik van fietsverlichting.

Resultaten controle 9 januari 2020

Op donderdag 9 januari hebben we op meerdere plaatsen gecontroleerd. We hebben ons daarbij geconcentreerd op de trajecten die druk bereden zijn door schoolgaande jeugd. Van 33 fietsers voldeed de fietsverlichting niet. Zij kregen een 'pv van waarschuwing'. Dat betekent dat ze (eenmalig) de kans krijgen om – zonder een echte boete van 58 euro – hun fiets zo snel mogelijk in orde te brengen. Uiteraard is hier een controle achteraf aan gekoppeld. 

Tijdens onze actie werden ook 8 onmiddellijke inningen uitgeschreven: 1 voor het negeren van een rood licht en 7 voor het gebruik van de gsm tijdens het rijden.

Licht en fluo

Fietsverlichting is belangrijk. Verplicht zelfs. Maar fluorescerend en reflecterend materiaal vormen een prima aanvulling op je fietsverlichting. Je bent dan nóg beter zichtbaar voor andere weggebruikers. En die les proberen scholen mee te geven aan hun leerlingen, bijvoorbeeld via fluoacties tijdens de donkere maanden. Wij dragen als politiezone graag ons steentje bij aan deze sensibiliseringsacties en voeren daarom regelmatig 'tellingen' uit in onze zone. De 10 kinderen die het vaakst in fluo gespot worden krijgen een beloning!

Wil je zelf wel eens checken of jouw fietsverlichting wel in orde is? Op veiligverkeer.be vind je een duidelijk overzicht van wat de wet zegt over fietsverlichting. 

Labels