Resultaten controleactie ‘zwaar vervoer’

In het voorjaar van 2021 werden er in de provincie Antwerpen al twee provinciale controleacties ‘zwaar vervoer’ georganiseerd. De Coördinatie- en Steundirectie (CSD) van de Federale Politie in Antwerpen noemde de resultaten toen ‘verontrustend’. Tijd dus voor een nieuwe actie.

Mobiel keuringsstation van GOCA met op de achtergrond controleurs van VLABEL en de Lokale Politie ZARA

Waarom zijn deze acties belangrijk?

De voornaamste doelstelling van deze actie is en blijft de verhoging van de verkeersveiligheid, zeker nu het langer donker is en het herfstweer vaak de verkeerssituatie bemoeilijkt. Daarnaast is het opzet ook om de eerlijke concurrentie tussen de vervoerders te bevorderen, illegale arbeid en sociale fraude tegen te gaan, toe te zien op de werkomstandigheden van de chauffeurs en ervoor te zorgen dat de milieunormen gerespecteerd worden.

Waarop letten we bij zo’n actie?

We richten ons op verschillende aspecten van het zwaar vervoer: de wettelijke voorschriften als transportorganisator, de beschikbaarheid van de vereiste documenten voor het voertuig en de lading, wettelijke vereisten van de chauffeurs, het naleven van de EU-verordeningen inzake rij- en rusttijden en de tachograaf, de sociale wetgeving, personenvervoer en ad hoc controles. Allemaal met het oog op een veiliger verkeer natuurlijk.

Onze actie

Op 14 oktober hielden we in onze politiezone een grootschalige controleactie op de Liersebaan en Oostmalsesteenweg. We kregen hiervoor de medewerking van VLABEL (de Vlaamse belastingdienst) en GOCA Vlaanderen (het expertisecentrum voor autokeuring & rijbewijs).

In het mobiele keuringsstation van GOCA werden 8 vrachtwagens gecontroleerd. Daarbij werden enkele zwaardere inbreuken op de technische eisen vastgesteld. In totaal werden 3 pv’s uitgeschreven, goed voor een bedrag van 5.475 euro.

Maar ook de chauffeurs zelf werden door onze diensten gecontroleerd. Wij controleerden zo 10 vrachtwagenbestuurders met dit resultaat:

  • 1 overtreding rijden zonder rijbewijs
  • 1 onmiddellijk inning (990 euro) voor een in het E-register ontbrekende vervoersvergunning
  • 1 onmiddellijke inning (440 euro) voor een inbreuk op de rij- en rusttijden
  • 3 kleinere overtredingen op de rij- en rusttijden
  • 1 administratieve inning (400 euro) voor een voertuig dat te hoog bleek

Tijdens deze actie werden ook 3.840 personenwagens gecontroleerd. 13 bestuurders hadden hun verkeersbelasting niet betaald. VLABEL kon zo ruim 5.250 euro aan achterstallige belastingen innen. Andere vaststellingen:

  • 2 pv’s van waarschuwing wegens technische mankementen aan het voertuig
  • 1 pv wegens rijden met een niet-verzekerd en niet-ingeschreven voertuig
  • 1 pv wegens vervallen keuringsbewijs

Tot slot haalden onze motorrijders nog 10 bestuurders uit het verkeer. Zij krijgen een onmiddellijke inning wegens gsm-gebruik achter het stuur.