Resultaten flitsmarathon

Al voor de tweede keer dit jaar deed politiezone ZARA mee aan de nationale flitsmarathon. 24 uur lang controleren meer dan 100 politiezones en de federale wegpolitie de snelheid van het verkeer. Wie te snel rijdt, gaat zonder pardon de bon op. Overdreven snelheid is immers nog altijd een belangrijke 'killer' in het verkeer.

Politieman flitst bestuurder

Uit onderzoek van de VSV blijkt dat te snel rijden een probleem blijft in Vlaanderen. Meer dan 8 op de 10 Vlaamse automobilisten zijn overtuigd van het nut van snelheidslimieten maar toch geeft 1 op de 3 aan het moeilijk te vinden om zich aan de toegelaten snelheid te houden. 1 op de 5 autobestuurders geeft zelfs toe dat ze vaak “vergeten” op hun snelheid te letten. Toch is snelheid niet alleen een van de voornaamste redenen van verkeersongevallen, ze heeft ook een enorme impact op de verwondingen van slachtoffers. Hoe sneller je rijdt, hoe zwaarder de letsels. De slogan van de nieuwe VSV-campagne luidt niet voor niets 'Als je te snel rijdt, zie je minder'. 

Zelf controleerden we tijdens de flitsmarathon 3343 bestuurders. Onze flitser maakte daarbij 53 foto's. Dat is 1,58 % te veel natuurlijk, maar het betekent ook dat maar liefst 98,4 % van de gecontroleerde bestuurders zich wél aan de opgelegde snelheidslimiet gehouden heeft. En dat is toch opmerkelijk beter dan tijdens de vorige flitsmarathon in april. Toen kregen 6,5 % van de gecontroleerde bestuurders nog een proces-verbaal wegens te snel rijden.

Om af te sluiten geven we graag nog een kleine, maar zeer doeltreffende tip voor wie in de toekomst liever niet meer geflitst wordt: houd je aan de maximumsnelheid. Altijd en overal. Want de snelheidslimiet is een veiligheidslimiet. Samen gaan we voor #veiligverkeer.

Wazige oversteekplaats met overstekende fietser 'Als je te snel rijdt, zie je minder'