Zandhoven en Ranst testen samen alert-sms

Elke eerste donderdag van de maand organiseert het Nationaal Crisiscentrum enkele testen via BE-Alert. De gemeenten Zandhoven en Ranst waren geselecteerd om mee te testen via Alert-sms.

Overstroming met oproep om in te schrijven voor BE-Alert

Op donderdag 2 juli oefenden Zandhoven en Ranst samen. Daarbij werd vooral de module Alert-sms getest. Alert-sms biedt de overheid en de hulpdiensten de mogelijkheid om iedereen die op een bepaald moment op een bepaalde plek is onmiddellijk te alarmeren, dus ook de mensen die niet ingeschreven zijn voor BE-Alert. Uiteraard zal deze tool enkel ingezet worden bij hoogdringendheid!

Sms-bericht

Voor deze test werd een gebied afgebakend tussen Broechem en Massenhoven. In totaal kregen 40 785 mensen die zich op dat moment in deze testzone bevonden een sms.

De samenwerking tussen beide gemeenten verliep prima en ook de Alert-sms-module werkte perfect. Er werd wel een probleem vastgesteld bij een van de gsm-operatoren die moeten zorgen voor de levering van de sms’en. Het feit dat dit euvel bij de test werd gedetecteerd, geeft de operator de mogelijkheid om dit probleem op te lossen zodat iedereen er helemaal klaar voor is als Alert-sms in de toekomst moet ingezet worden bij een echt noodgeval.

Zowel Zandhoven als Ranst maakten van deze test gebruik om ook een e-mail te sturen naar alle geregistreerde inwoners.

Ben je nog niet ingeschreven voor BE-Alert, maar wil je wel verwittigd worden bij een noodsituatie in je buurt? Inschrijven kan snel en eenvoudig via www.be-alert.be.