Wat is een buurtinformatienetwerk?
Veiligheid en zich veilig voelen, die twee zaken vinden we allemaal belangrijk! En daar kun je zelf aan meewerken, bijvoorbeeld door lid te worden van een buurtinformatienetwerk of BIN.
Wat is dat eigenlijk, zo'n BIN?
Een BIN is een structurele samenwerking tussen buurtbewoners en de politie. We houden elkaar op de hoogte van wat er gebeurt in de buurt. Die uitwisseling van informatie zorgt voor meer sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel.
Hoe werkt het?
- Als je een verdachte situatie of gedrag (bv. diefstal) opmerkt in de buurt, verwittig je de politie. Geef door wat je ziet gebeuren en de exacte locatie. Geef een beschrijving van de persoon of personen, eventueel het voertuig (merk en kleur) en de kentekenplaat, de vluchtrichting… Denk altijd aan je eigen veiligheid!
- De politie gaat na wat er aan de hand is. We kunnen een patrouille ter plaatse sturen en/of een BIN-bericht versturen naar de leden. Dat doen we bijvoorbeeld als de kans bestaat dat we een verdacht persoon nog kunnen vatten. Dringende berichten verspreiden we altijd telefonisch. (Tip: BIN-oproepen komen van het nummer +32 (0)477 77 77 55. Sla het op in je telefoonboek, bv. onder de naam ‘BIN’.)
- Als BIN-lid let je na zo'n telefoontje mee op en verwittig je de politie als je de verdachte(n) opmerkt of als je nuttige tips hebt.
In de mate van het mogelijke geven we na een oproep ook feedback over het uitgestuurde BIN-bericht. Die terugkoppeling sturen de coördinatoren via e-mail naar de leden. Af en toe sturen we ook preventieberichten uit. Dat kunnen waarschuwingen zijn over actuele situaties (bv. een nieuwe vorm van phishing) of tips rond veilig wonen.
Drie pijlers
Een BIN is dus gebouwd op 3 pijlers:
- Particitpatie: als lid werk je mee aan de veiligheid in je buurt.
- Communicatie: informatie wordt in twee richtingen uitgewisseld.
- Preventie: samen voorkomen we criminaliteit en overlast door een grotere sociale controle.