Opgelet voor bankrekeningfraude

Steeds meer jongeren worden slachtoffer van criminelen die via de bankrekeningen van deze jongeren geld witwassen. Met een financiële beloning in het vooruitzicht geven de scholieren toestemming grote bedragen tijdelijk op hun rekening te zetten. Dit worden geldezels genoemd.

Criminelen werven (vaak jongere) geldezels via internet, e-mail, chat, brief, telefoon of op het schoolplein. Iemand vraagt, vaak met een mooi verhaal, of de bankrekening gebruikt mag worden om geld op te storten. Ze geven de geldezel (vaak buitenlandse) rekeningnummers waarnaar hij het geld vervolgens moet overmaken. Een percentage van het geld mag hij houden als vergoeding.

Of met een mooi verhaal en een zogenaamde beloning probeert iemand pas en pincode van een scholier te lenen. Criminelen storten geld dat ze van een andere rekening hebben gestolen op de bankrekening van het slachtoffer. Vervolgens gebruikt de crimineel de bankkaart van het slachtoffer om het geld eraf te halen. De geldezel sluist dus frauduleus verkregen geld door naar criminelen. Door gebruik van zo’n ‘tussenstation’ is de identiteit van de crimineel moeilijker te achterhalen. Zodra de bank merkt dat de jongere als geldezel is ingezet, moet deze het vaak alweer verdwenen geld terugbetalen. Met een schuld tot gevolg. Ook hangt de jongere een straf boven het hoofd wegens fraude.

Wat gebeurt er als een jongere op fraude wordt betrapt?

De gevolgen voor de jongeren en hun ouders zijn ingrijpend. De pakkans vanuit de banken is namelijk ontzettend hoog. De jongeren draaien op voor de schade en ze worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen deze jongeren een aantal jaren geen gebruik maken van de financiële diensten van banken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld geen lening afsluiten of een nieuwe rekening openen. Dat laatste is bijvoorbeeld lastig als de jongeren geld gaan verdienen en hun werkgever het salaris niet kan overmaken.

Wat kan je hieraandoen? 

Als een verhaal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook. Ga er niet op in en geef nooit je bankrekeningnummer of bankkaart aan vreemden. Het is belangrijk dat je het meldt aan de politie als je benaderd bent voor het uitlenen van je kaart of pincode. Zo wordt de kans kleiner dat criminelen geldezels kunnen vinden. En je helpt de politie om criminele netwerken op te rollen.

www.pasopjepas.nl