Resultaten fietsverlichting

Vorige week hebben wij controles uitgevoerd op fietsverlichting. In totaal telden we 121 overtredingen. Het zijn de donkerste weken van het jaar en een goede fietsverlichting kan van levensbelang zijn.

Waarom heb je eigenlijk verlichting op je fiets? Fietsverlichting is er om in het donker gezien te worden en om zelf beter te kunnen zien waar je fietst. Zeker wanneer de nachten weer langer worden, is fietsverlichting een echte must. Je zult dan namelijk veel vaker in de schemer of het donker fietsen dan in de zomer. En het is niet alleen om te zien en gezien te worden, het is ook nog eens gewoon wettelijk verplicht.

 

 

fietsverlichting

Waarom is fietsverlichting zo belangrijk?

Zonder verlichting zien automobilisten je in het donker laat of helemaal niet. Als een auto 50 km/u rijdt, heeft hij gemiddeld 26 meter nodig om te stoppen, bij 90 km/u is dat 64 meter en bij 120 km/u 102 meter. Met fietsverlichting val je al vanaf 100 meter op, en hoe eerder de automobilist je ziet, hoe langer hij de tijd heeft om te kunnen remmen als dat nodig is. Naast je verlichting heeft ook de kleur van je kleding invloed op je zichtbaarheid. Met donkere kleding ben je maar tot 20 meter zichtbaar voor anderen, met lichte of heldere kleding.