Welke regels gelden voor de (e)-step?

Nieuwe regelgeving voor elektrische steps sinds 1 juli 2022   

Elektrische steps worden steeds populairder, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder risico. Om alles veilig te laten verlopen, gelden er sinds 1 juli 2022 nieuwe regels voor elektrische steps met een maximale snelheid van 25 km/uur.

regels deel 1

Geen elektrische step onder de 16 jaar

Al zijn er wel uitzonderingen: in woonerven en erven, op wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ruiters en in speelstraten mag ook wie jonger is dan 16 met een e-step rijden. Ook in voetgangerszones mogen jongeren rijden als een verkeersbord dat toelaat, maar dan moet het stapvoets.   

Verboden op het voetpad

Concreet: Je rijdt op het fietspad indien er geen fietsbaan is, rij je op de rijbaan. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook elektrische steps) al dan niet toegelaten zijn. Zo ja, dan moet je stapvoets rijden.  

Uitzondering: de onbereden step wordt niet als een voertuig beschouwd, je mag hem dus op het voetpad duwen.Geen passagiers vervoeren  

Met z’n tweeën op één elektrische step rijden is geen goed idee omwille van de geringe stabiliteit. Daarom is het voortaan expliciet verboden om passagiers te vervoeren op gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. Tenzij het voertuig ontworpen is om meer dan één persoon te vervoeren, is het nu verboden om passagiers te vervoeren. Dit is zo voor steps die ontworpen zijn om slechts één persoon te vervoeren.   

 

Parkeren  

Je elektrische step zomaar achterlaten op de openbare weg is hinderlijk en gevaarlijk. Voor elektrische steps zijn er voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod, beide aangeduid met verkeersborden. Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het voetpad toegelaten, op voorwaarde dat je step de doorgang niet belemmert.  

Verlichting  

Het is verplicht om, tussen zonsondergang en –opgang wanneer het zicht beperkt is tot 200m, een wit of geel licht aan de voorkant en een rood achterlicht te dragen. Dit kan bijvoorbeeld op de kleding, rugzak of helm bevestigd worden.  

Elektrische steps moeten permanent voorzien zijn van een witte reflector aan de voorkant, een rode reflector achteraan en een zijmarkering bestaande uit ofwel een witte reflecterende strook aan weerszijden van de voetsteunen ofwel een witte reflecterende strook in de vorm van een doorlopende cirkel aan weerszijden van de band van het voor- en achterwiel of een combinatie van de twee.Rijden onder invloed van alcohol/drugs is volledig verboden.

 

Je mag niet steppen met je smartphone in je handen.

 

Ten slotte is het aanbevolen om een familiale verzekering af te sluiten die de schade veroorzaakt aan derden, kan vergoeden.

 

Wij zullen hier de komende weken specifieke controleacties op uitvoeren.