Wereldgezondheidsdag 2021: een dag om bij stil te staan.

Elk jaar op 7 april organiseert de World Health Organization de Wereldgezondheidsdag. Via deze weg vraagt het WHO aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. Ook het thema van deze dag verandert elk jaar. Dit jaar staat in teken van COVID-19 en de impact op kwetsbare landen die het voordien ook al moeilijk hadden.

WHO

Elk land is in de ban van het coronavirus. Sommige landen meer dan andere. Op 7 april staat de hele wereld hier even bij stil. Verschillende landen hadden het voorheen ook al moeilijk en waren sowieso al kwetsbaar. Het coronavirus maakt het hen hier niet gemakkelijker op. Ook al zijn het gemiddelde gezondheidsniveau en de levensverwachting gestegen en de vroegtijdige overlijdens gedaald, toch zien we nog verschillen en ongelijkheden met betrekking tot gezondheid over de hele wereld. En juist dit moet veranderen.

Daarom staat de Wereldgezondheidsdag dit jaar in teken van ‘Building a fairer, healthier world’. Het is niets nieuws dat er verschillen zijn over de hele wereld. Kwetsbare landen en gemeenschappen zijn meer blootgesteld aan het virus en hebben minder middelen om de verspreiding tegen te gaan of om personen te genezen. Daarom doet het WHO beroep op leiders van alle landen om ervoor te zorgen dat iedereen goede leef- en werkomstandigheden heeft. Niemand mag een omgeving hebben die nadelig is voor de gezondheid. Ook doet het WHO beroep op deze leidinggevenden om ervoor te zorgen dat iedereen toegang krijgt tot gezondheidsdiensten als men deze nodig heeft.

Op deze manier strijdt het WHO voor een wereld waar iedereen in gezonde omstandigheden kan vertoeven.