83 fietsers niet in regel met fietsverlichting

Op 15 december en op 7,8 en 9 januari controleerde de lokale politie Balen-Dessel-Mol op het correct gebruik van verlichting, zowel van fietsers als gemotoriseerde voertuigen. Er waren in totaal 83 fietsers niet in regel. Het merendeel van de overtreders was jonger dan 18 jaar en worden op woensdagnamiddag of zaterdagochtend verplicht een verkeersklas te volgen. De 9 overtreders ouder dan 18 jaar hebben een boete van 58 euro gekregen. Er werd ook een automobilist bekeurd omdat hij zijn verlichting niet had op staan.

Op zaterdagavond 15 december 2018 tussen 16.00 uur en middernacht werd in de gemeente Balen en Mol extra gecontroleerd op het gebruik van verlichting. Er werden 4 overtredingen vastgesteld bij minderjarige en 3 bij meerderjarige fietsers. Een automobilist die zijn verlichting niet had op staan mag zich aan een boete van 174 euro verwachten. Er werden ook 4 chauffeurs betrapt op het negeren van verkeerslichten.

De afgelopen dagen werd er gecontroleerd op de drukke schoolroutes in Mol. Op maandag 7 januari werden ‘s ochtends naar schatting 250 fietsers gecontroleerd in de Hofstraat in Mol. 28 minderjarige en 3 meerderjarige fietsers waren niet in regel. Bij de controle voor de schooluren op dinsdag 8 januari passeerden ook een 250-tal fietsers. Daar werden 20 minderjarigen en 1 meerderjarige onderschept met fietsverlichting die niet aan de wettelijke voorschriften voldoen. Vanmorgen ging de controle door langs de Gompelbaan in Mol. Van de ongeveer 200 passanten waren 22 minderjarige en 2 meerderjarige fietsers niet in regel.

Correct gebruik van fietsverlichting 

Sinds enkele jaren is het niet meer verplicht om vast licht op de fiets te hebben. Je mag de lampjes ook op je kledij of rugzak bevestigen. Ook knipperende lichten zijn toegestaan. Zolang je maar een wit of geel licht vooraan hebt en een rood licht achteraan. Daarnaast raadt de politie aan om een reflecterend vestje te dragen. De aankoop van fietsverlichting weegt alvast niet op tegen de boete en al helemaal niet tegen een verkeersongeval. Tegenwoordig kan je al voor een paar euro lampjes kopen. Dus neem even de tijd om te checken of je fiets in orde is en zorg ervoor dat je gezien wordt.

Toekomstige controles

Zichtbaarheid in het verkeer is van levensbelang. Daarom plant de lokale politie Balen-Dessel-Mol in de volgende maanden nog controles, voornamelijk tijdens de donkere uren ’s morgens en 's avonds langs drukke schoolroutes en schoolomgevingen in de politiezone.