"Campusflik" voor middelbare scholen en jongeren start na kerstvakantie

De lokale politie Balen-Dessel-Mol start het nieuwe jaar met de inzet van een “campusflik”. Inspecteur Bert Theuwissen zal na de kerstvakantie het nieuwe aanspreekpunt zijn voor alle middelbare scholieren én de middelbare scholen. Met een bekend gezicht wil de politie een brug slaan tussen jongeren en de lokale politie om zo de drempel te verlagen en de aanspreekbaarheid te verhogen. 

Campusflik Bert Theuwissen

De campusflik is als het ware de “wijkagent voor de middelbare scholen”. Jongeren en scholen kunnen bij inspecteur Bert Theuwissen terecht met hun bezorgdheden en vragen over verschillende veiligheidsthema’s zoals ongewenst seksueel gedrag, drugs, gevaren op internet, zelfdoding, spijbelen, overlast, … Voor de lagere scholen blijven de reguliere wijkagenten het aanspreekpunt.

Inspecteur Bert Theuwissen wil deze veiligheidsthema’s graag bespreekbaar maken en een vertrouwensband opbouwen: ‘Vaak merken we dat dat jongeren nog moeilijk of “te laat” contact opnemen met de politie. Dit terwijl de politie er óók is en wil zijn voor jongeren en scholen om problemen juist te voorkomen. Ook om te vermijden dat jongeren zich onveilig voelen of op het verkeerde pad zouden belanden.’  

Scholenprotocol

De inzet van een campusflik komt er na de ondertekening van een scholenprotocol, een samenwerking tussen de lokale politie en de middelbare scholen in de politiezone, de gemeentebesturen en het parket. Dit protocol streeft naar een integrale aanpak om een veilige school(omgeving) te creëren en norm overschrijdend gedrag in en rond de scholen efficiënt aan te pakken en op te volgen. Hierbij zal de campusflik een belangrijke scharnierfunctie vervullen en preventief werken.

In de meeste gevallen zal de campusflik een luisterend oor bieden en bemiddelend optreden. Of zal hij de jongeren en de scholen verder helpen met een doorverwijzing naar andere diensten binnen de politie of jeugdwerkorganisaties. Wanneer het echter gaat over misdrijven zal hij ook het parket, eveneens partner zijn in het scholenprotocol, inschakelen.

Aan de scholen wordt een meldingsformulier overgemaakt dat de schooldirecties of leerkrachten kunnen invullen als er problemen zouden zijn. De campusflik volgt de meldingen verder op.

Bereikbaar via sociale media

Om de jongeren maximaal te bereiken worden verschillende communicatiekanalen ingezet. Inspecteur Bert Theuwissen heeft een eigen Facebook (De Campusflik),  Instagram (campusflik), TikTok (@decampusflik) en Snapchat (De Campusflik) account.  Hij is ook bereikbaar op het nummer 0476 01 91 21 en via mail:  pz.balendesselmol.campusflik@police.belgium.eu.

Via de scholen wordt een affiche verspreid met zijn contactgegevens.