Controle-actie in politiezone Balen, Dessel en Mol tijdens nationale actiedag tegen woningbraken

Op vrijdag 26 oktober controleert de lokale politie Balen-Dessel-Mol langs verschillende invalswegen in de politiezone naar aanleiding van de nationale actiedag tegen woninginbraken ‘1 dag niet’. De bedoeling is om enerzijds potentiële inbrekers af te schrikken en anderzijds eventuele daders te kunnen arresteren. “De actiedag valt net voor de overgang naar het winteruur. Door het hoger aantal inbraken tijdens de donkere maanden is dit een uitgelezen moment om woningdiefstallen te bestrijden en burgers extra te sensibiliseren rond inbraakpreventie.”, aldus commissaris Robert Lehaen. 

Het totaal aantal woninginbraken in Balen, Dessel en Mol daalde het voorbije jaar fors, van 206 woninginbraken in 2016 naar 137 in 2017. “Ook al stellen we een afname van het aantal inbraken vast, toch is het belangrijk om de strijd tegen inbraken verder te zetten. Uit de cijfers blijkt ieder jaar opnieuw dat het laatste kwartaal het meest inbraakgevoelig is. Vorig jaar vonden 1 op 3 woninginbraken in onze politiezone plaats tijdens de donkere wintermaanden. Net als de voorbije jaren organiseren we op deze vijfde editie van ‘1 dag niet’ een actie op verschillende invalswegen, waarbij we voertuigen en inzittende controleren.”, motiveert commissaris Lehaen. 

Op eenvoudig verzoek geeft de politie geeft ook het hele jaar door gratis advies aan huis voor het beveiligen van je woning. Tijdens een huisbezoek wordt bekeken welke maatregelen je kan nemen om je woning minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. Het aanvraagformulier staat op de website www.politiebalendesselmol.be. Voor meer informatie kan je ook een mail sturen naar celpreventie@politiebalendesselmol.be.

Naast het beveiligen van de eigen woning, is een sociale controle in de buurt van groot belang. De lokale politie kon eerder al een aantal inbrekers arresteren na meldingen van alerte buurtbewoners. Daarom roept de lokale politie opnieuw iedereen op om extra waakzaam te zijn en om verdachte situaties direct te melden op het noodnummer 101.