Sporter of supporter? Wie rijdt, drinkt niet! (BOB-campagne)

‘De moeder van alle sportzomers’ staat voor de deur met op de agenda het EK voetbal, de Tour de France én de Olympische Spelen. Maar ook tijdens momenten van collectieve euforie is het belangrijk om te onthouden dat er altijd een BOB moet zijn om veilig thuis te geraken. Daarom richt De BOB-campagne zich tijdens deze sportzomer van 31 mei tot 1 september specifiek op supporters. 

BOB

Met het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen deze zomer in het vooruitzicht, is de gezamenlijke euforie van winst en verlies nooit ver weg. Mensen komen samen bij grote schermen of in cafés, vaak met een drankje in de hand, om te supporteren voor hun sporthelden. In al dat enthousiasme is het van belang om altijd een BOB te hebben die zorgt voor een veilige thuiskomst. 

De campagne benadrukt dat alcohol en rijden nooit samen mogen gaan, met de kernslogan: "Sporter of supporter? Wie rijdt, drinkt niet."

4.050 ongevallen met alcohol in 2023

In het afgelopen jaar waren er 4.050 letselongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken was, wat neerkomt op 11 per dag. Dit is slechts een lichte daling van 2% in vergelijking met 2019. De eerste drie maanden van dit jaar laten echter een dalende trend zien in het aantal ongevallen met alcohol (van 899 naar 816).

Extra controles 

Zoals gebruikelijk gaat een BOB-campagne gepaard met controles door de lokale en federale politie. Van vrijdag 31 mei tot en met maandag 1 september zullen er op elke moment van de dag extra veel controles plaatsvinden. Een belangrijke verandering sinds 1 mei is dat bestuurders niet langer recht hebben op een kwartier wachttijd bij een controle. Deze wijziging stelt de politie in staat om meer bestuurders te controleren.

Labels