Fietsen in groep

Onze politiezone leent zich goed voor recreatieve fietstochten en wielertoerisme. Zodra de lentezon zich laat zien, halen veel inwoners hun fiets dan ook weer van stal. Ga je met twee of in groep fietsen, houd dan wel rekening met een aantal regels en tips.

Per twee of in kleine groep (tot 15 personen) fietsen

Groepen met minder dan 15 personen moeten de regels voor de individuele fietser volgen. Zij moeten dus op de fietspaden rijden en, bij afwezigheid daarvan, de rijbaan gebruiken. Zij mogen met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen met tegenliggers niet mogelijk is. Buiten de bebouwde kom moet je terug achter elkaar gaan rijden als er een achteropkomend voertuig nadert.

In grote groep (vanaf 15 personen) fietsen

Vanaf minstens 15 deelnemers zijn fietsers niet verplicht om de fietspaden te gebruiken. Zij mogen steeds met z'n tweeën naast elkaar op de rijbaan rijden op voorwaarde dat ze gegroepeerd blijven.

De groepen fietsers die met z'n tweeën naast elkaar rijden, mogen alleen de rechterrijstrook gebruiken. Als de rijbaan niet verdeeld is in rijstroken, mogen zij niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan.

Vanaf 15 fietsers mag je de groep laten begeleiden door wegkapiteins en begeleidende auto's. Vanaf 51 fietsers is deze begeleiding verplicht.

In grote groep (vanaf 51 personen) fietsen: begeleiding door wegkapiteins

  • Ten minste 2 wegkapiteins moeten de groep verplicht vergezellen.
  • Op de kruispunten zonder verkeerslichten kunnen de wegkapiteins het verkeer stilleggen door middel van een bord met de afbeelding van het verkeersbord C3 (witte cirkel met rode rand), en kunnen ze aanwijzingen geven.
  • 2 begeleidende auto's zijn verplicht: een voertuig dat de groep voorafgaat en een voertuig dat de groep volgt.
  • De begeleidende auto's moeten de groep op ongeveer 30 m voorafgaan of volgen.
  • De begeleidende auto's moeten een speciaal bord voeren, goed zichtbaar voor het tegemoetkomend en achteropkomend verkeer.

Voor de wettelijke bepalingen van de termen wegkapitein, begeleidende auto en het verkeersbord C3 verwijzen we graag door naar de volgende website: http://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/217-art43bis

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 014 33 37 00.