Wat is hacking?
Hacking is het ongeoorloofd binnendringen in een computersysteem. De wet maakt een onderscheid tussen 2 categorieën van hacking:
- Interne hacking (insiders): wanneer een persoon een bepaalde toegangsbevoegdheid heeft tot een bepaald systeem, maar die bevoegdheid overschrijdt. Zij zijn alleen strafbaar als ze hacken om schade toe te brengen of met bedrieglijk opzet.
- Externe hacking (outsiders): wanneer een persoon geen toegangsbevoegdheid heeft tot het systeem en dus van buitenaf komt. Zij zijn altijd strafbaar, ook al kraken ze een systeem 'met goede bedoelingen'.
Het is belangrijk om je goed tegen hacking te beschermen, want zodra iemand toegang heeft in een systeem is alles mogelijk en kan uw computer gebruikt worden om criminele activiteiten te plegen.
Enkele tips:
- Gebruik een sterk wachtwoord of indien mogelijk tweestapsverificatie. Het hebben van een sterk wachtwoord is belangrijk zo is het moeilijker voor criminelen om je wachtwoord te kraken: zorg ervoor dat je wachtwoord niet voor de hand liggend is of kan worden teruggevonden in publieke bronnen, verander regelmatig je wachtwoord, controleer hier of je wachtwoord sterk genoeg is, gebruik indien mogelijk tweestapsverificatie en lees er hier alles over. Meer weten.
- Installeer een goed antivirus-, firewall- en anti-spywareprogramma.
- Klik niet op verdachte links en bijlagen.
Slachtoffer van hacking?
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
- Bewaar zoveel mogelijk bewijsmateriaal.
- Raadpleeg verschillende bronnen die oplossingen bieden waaronder www.safeonweb.be/nl/eerste-hulp
- Raadpleeg de helpdesk van de site waarop u bent gehacked (bv. www.facebook.com/help/hacked, help.yahoo.com, support.microsoft.com, support.googIe.com).
- Koppel het gehackte systeem los van het internet.
- Verander je paswoorden zo snel mogelijk indien dit nog kan.